Een onfrisse vrouw en blokken…

Judy Dater: Woman with Bomb (1984)


 

Personen die moedwillig anderen in woord en daad trachten te schaden reken ik tot het type fascist. Ze munten uit door het verdacht maken op dubieuze gronden, bevolkingsgroepen in meer- en minderwaardig te verdelen, door weinig of geen bereidheid te tonen tot dialoog. Verantwoorden voor hun daden weigeren ze pertinent. Het meest karakteristieke bij hun gedrag is dat ze nooit vragen stellen als die geboden zijn en voortdurend voortbouwen op een eerder ingenomen standpunt ook als blijkt dat het nog o zo discutabel en zelfs invalide is.

oktober 2012 en oktober 2013


Schoolvoorbeeld van een dergelijk fascistisch personage is de welbekende leider van een solo partij. Vele voorbeelden vallen via internet te zien met een vergelijkbaar patroon van handelen als bij deze man. Iemand die in haar hele houding aan alles beantwoord wat je onder de noemer “fascistisch gedrag” kunt vatten heb ik persoonlijk leren kennen. Het lijkt erop dat de rol die ze in het daadwerkelijke maatschappelijke verkeer niet kan spelen compenseert met haar optreden op internet.

Haar lust en leven is intrigeren, daar is ze uiterst bedreven in. Voor wie haar nog niet mocht kennen: leren. Ze heeft eenzelfde onpasselijk makende houding ten opzichte van joden en Israël zoals we die kennen van Wilders. Ze zou hem, zei ze overigens, ondanks deze gedeelde voorliefde, in het voorkomende geval niet verplegen. Ze dacht daarmee haar goede, anti-fascistische inborst te kunnen tonen. Geboren anti-fasciste noemde zich zelfs lange tijd op Twitter. Kolderiek, want juist daarmee al bewees ze nauwelijks weet te hebben van fascisme. An sich, als persoon is ze nauwelijks enige aandacht waard, veeleer iemand die tegen zichzelf beschermd moet worden. Als exemplarisch voorbeeld over hoe fascistische praktijken in zijn werk gaan heeft ze mij in haar persoon een grote dienst bewezen. Het meest opmerkelijke, ze is laf zoals slechts een achterbakse fascist dat kan zijn met als markant voorbeeld het door haar weggehaalde blog gewijd aan mijn familie.

Op een door haar veelvuldig gepraktiseerde methode wil ik nu wijzen omdat ze nogal wat repercussies heeft m.b.t. de bewegings- en uitingsmogelijkheden op internet. Het ‘blocken’ bij Twitter. Als je niets vermoedend op personen reageert die jou geblocked hebben kan dat repercussies opleveren bij Twitter, zeer zeker was dat zo in het verleden. Daar maakte deze @gavimensch listig gebruik van door achterbaks (via DM, e-mail en telefoon) laster en smaad over Tibaert te verspreiden. Tussen haakjes Christina, wat had Eveline jou over mij te vertellen? Je was nogal geschrokken, was mijn indruk. 

Van Donkelaar schaamde zich zelfs niet om een buitenlandse journaliste over Tibaert te ‘informeren’ nadat ik steun had betuigd om vanuit Afghanistan gevluchte moeders in Pakistan te helpen. Werkelijk een schandaal op zich. Vergelijkbaars deed zich voor bij de hashtag “Schauhin”. Uit haar handelwijze blijkt overduidelijk dat het haar niet om de zaak maar om de persoon te doen is. Die moest en zou in het geval Tibaert vernietigd worden. Het dolkomische “PVV leider” geeft zulks perfect weer. In gelijke zin marcheerden en marcheren figuren van de site Krapuul met haar op. Voor het gebruik van de term “linksfascisme” valt beslist veel te zeggen.

Het effect van haar handelen op haar goedgelovige, dan wel kwaadwillende volgers kan ik nog dagelijks aanschouwen. Een voorbeeld van een weekje terug. Begrijp me niet verkeerd, iedereen die me wilt blokken doet dat maar. Voor mij wordt het al bij al overzichtelijker. Toch vraag ik me, in een geval als dit, af wat mag de reden zijn? Ik kan er slechts eentje verzinnen, gif dat eenmaal verspreid is doet zijn werk en dat neutraliseer je niet een, twee, drie. Nogmaals, het laat me verder koud, maar voorvallen als deze zijn een graadmeter over hoe het er met ons publiek debat voorstaat. Niet rooskleurig, dat is wel het minste dat je erover zeggen kunt.

bijlage: blokken
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.