Een open deur intrappen

Robert Doisneau: Rue du Petit-Pont (1940)
Dit is het gevoel dat je krijgt als je probeert te reageren op fascisten, schorem of niet. Let wel, er bevinden zich ook figuren onder die zich als “links” wensen te bestempelen. Ook dat is voor mij onderhand het intrappen van een open deur. Ga op je gevoel en je intuïtie af als je gedwongen bent door omstandigheden iemand het vertrouwen te schenken, ondersteuning of bescherming te vragen. Zo ging dat tijdens de bezetting ook. 

Er vallen steeds mensen door de mand, die ontzettend hard schreeuwen als het een ver van mijn bed show is, maar die bij het minste of geringste gaan piepen en draaien als het voor hen te dichtbij komt, ze met hun billen bloot moeten. Dan heten het grapjes te zijn of geven ze niet thuis. Zo waren een aantal vlerken jarenlang in de weer richting Tibaert, linkse figuren wel te verstaan, exact op dezelfde wijze als deze Vlaamse vlerk met Kerstmis.


 


LOL, voorspelbaar, policor, fatsoenshyena’s… Wat een fascistische vlerk. In een zin zet hij de zaak volledig op zijn kop en wijst de andere kant uit op de meest grove manier zonder een enkel argument. Hij durft te reppen over “onderbouwde artikels”, werkelijk schaamteloos. Wat had die kerel te melden? Dit, over een onderbouwing zul je hem niet horen, dan staat hij daar voor wat hij feitelijk is, een op en top minderwaardig manneke, zonder fatsoen, een ordinaire ophitser, Volksverhetzer, een asociaal wezen. Type Wilders.


 


Dergelijke mensen leven in de veronderstelling dat voor hen geen grenzen bestaan, dat ze overal kunnen binnendringen en doen wat hen belieft. Vervolgens draaien ze de spies om en zeggen doodleuk dat vluchtelingen binnendringers zijn. Slachtoffers worden tot daders, hier en elders. Als vlerken als Wilders en Van Rooy hun miserabele praktijken kunnen voortzetten wordt de voedingsbodem gekweekt voor nieuw onheil, waar we niet meer aan kunnen ontsnappen. Deze lieden wel, ze weten perfect welke kant ze moeten kiezen om de dans te ontspringen. Dat leert de geschiedenis, die van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Want laf zijn ze, die lieden die je maar beter niet vertrouwen kunt. Hulp valt van hen wel op de allerlaatste plaats te verwachten, daartoe zijn ze als brandstichters ook niet toe in staat.


 


En toen was er Niemöller. De koning is een patriot. Vrijheid, we hebben voor de vrijheid gevochten, interpreteert Niemöller de koning. Kom eens even langs in Maastricht, dan laat ik je de toestand zien hier ter plekke en in de rest van Zuid Limburg. Vrijheid, laat me niet lachen. Het is maar een voorbeeld uit velen. Eentje dat Wilders behoort te kennen, dat van Indië, met een smerige koloniale oorlog na onze “bevrijding”. De weinige misdaden die aan het licht kwamen werden afgedaan als excessen. Nederland, een van de meest vervuilde landen ter wereld. Is dat ook een uitvloeisel van die vrijheid?

Hier het laatste gedeelte van zijn stukje en combineer dat met wat hierboven te lezen valt en met al die schunnigheden die Wilders weet te slijten onder het mom van vrijheid, de “fascistische koran” is er eentje van. Ja, we leven in een vrij land om er fascisme, nu geheel op eigen kracht, te laten vestigen. 


Uiteraard pakten de NOS en RTL Nieuws gelijk die regels op, die je als anti-Wilders zou kunnen neerzetten. Een steek onderwater misschien:

Natuurlijk willen we beschermen wat ons dierbaar is. We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen. Kalmte en onderling vertrouwen zijn vrienden van de vrijheid. “Weest niet bevreesd”, zei de engel in de Kerstnacht tegen de herders in het veld.

De politiek correcte media en machthebbers hebben Wilders en de zijnen tenslotte stelselmatig neergezet als profeten van de angst. Maar Willem Alexander stelde juist dat die angst een plek moet kunnen hebben in onze vrije samenleving. En daarmee dus ook Wilders, die wijst op de angst voor de islam en voor de stromen van illegale immigranten. Maar dat je je niet door angst moet laten sturen, is juist iets waar Wilders het als geen ander mee eens zal kunnen zijn. Anders had hij namelijk wel zijn mond gehouden over de islam, en zat hij nu nog braaf in de VVD bankjes, in plaats van in de levenslange gevangenis waarin hij nu moet verkeren, omdat hij zijn stem verhief.

Nee hoor, we hadden het veel slechter kunnen treffen met een koning. Maar kijk wel even wat hij zelf zei, en niet wat de media er weer van brouwen.


bron Joost Niemöller: De Nieuwe Realist

 

De koning had het ook over de wederopbouw, met dezelfde mensen aan de leiding als voor de oorlog, in de oorlog en daarna alsof ze niet plaats had gevonden. Wie konden steeds verrekken? Ik weet er alles van, maar angst? Angst waarvoor? Voor mensen, mensen die op de vlucht moeten, mensen wier bestaan mede door ons handelen onmogelijk gemaakt wordt, die mogen creperen. Ja, wij leven er goed van, dat is ook weer waar. Onze vrijheid lijkt onbegrensd totdat we de rekening gepresenteerd krijgen, en terecht. Zou daar die angst schuilen, angst omdat men zich medeplichtig voelt aan de ellende elders en die op onschuldigen projecteert?

En ach, dat de koning niet verder komt dan het intrappen van open deuren viel ook niet te verwachten.

Uitgelichte foto: Robert Doisneau – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.