De Russen dreigden de gaskraan om te draaien

Julian Opie: Imagine You Are Driving (1993)Januari 2009


Hoe komt het toch dat we het vanzelfsprekend vinden dat bodemschatten privaat worden toegeëigend? Bodemschatten door een proces van miljoenen jaren gevormd. Er is geen mensenhand aan te pas gekomen. Vanwaar dan dit recht? Hoort het niet allen toe of niemand? Het recht op die bodemschatten wordt als een afgeleide van het bezit op grond beschouwd. Uitgerekend het bezit dat het meest aan de ellende van de mensheid heeft bijgedragen. Stelt U zich eens voor. Geen grenzen, geen staten meer, hooguit continenten als “staten” gescheiden door oceanen. De aarde beheert door de gezamenlijke mensheid. Utopisch? Vooralsnog helaas wel. Kunnen we een begin maken in een andere richting. Wie weet.

Stel dat we de weg kunnen inslaan die voert in de richting van een gezamenlijk beheer over energiebronnen als steenkool, olie en gas. De kosten voor exploitatie zijn simpel te verdelen naar rato van gebruik. Eveneens de omvang van de behoefte ter voorkoming van snelle uitputting van de bronnen. Over welk gebied praten we dan? De wereldkaart in gedachte komt voor ons het gebied Eurazië in aanmerking. Vele voordelen ineens. De bewoners van dit continent krijgen zeggenschap over hun eigen grondstoffen zonder dat deze weggesluisd worden richting Amerika (olie in het Midden-Oosten). Wat zou een dergelijke ontwikkeling betekenen voor de huidige conflicten en oorlogen?

Voor Nederland een nieuw begin. Steeds met de rug naar het continent, de blik richting USA, wordt zulks een vorm van volledig omdenken. Alleen al uit de logica van eigenbelang zou een omschakeling zeg maar richting Rusland wenselijk zijn. Het zou wel eens de stap kunnen zijn van het nuttige sufferdje van de USA, tezamen met Engeland, tot een gerespecteerd landje in Europa. En denk eens aan de infrastructuur, spoor, weg en pijpleidingen, die tot het welzijn van ons continent ontwikkeld kan worden. Geen eenzijdigheid meer maar veel meer evenwicht. Zie bijvoorbeeld de ligging van Roemenië!

Oliehandel 2015 – handelsstromen in miljoenen tonnen


Voor de wereld in zijn geheel zou een ontwikkeling zonder verdeel en heers in Eurazië ook een zegen kunnen zijn. Weg Amerikaans imperium. Voetstoots zal het niet gaan. Gelukkig beschikt Rusland over alle mogelijke grondstoffen en is onmetelijk groot en dun bevolkt. Een garantie voor een veiliger toekomst zeker. De huidige ontwikkeling is een heilloze. Zie Afghanistan, zie Irak.Uitgelichte afbeelding: Julian Opie – bron
Kaart: bron

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.