Een staatsman?

Paul Leni en Leo Birinsky: Das Wachsfigurenkabinett (1924)
Er heerst terechte woede… Vrouwen, maar ook mannen en kinderen bewapenen zich. De politie is al jaren onderbezet, dus ze moeten wel. Het wordt de hoogste tijd dat de wapenwet wordt aangepast. We mogen ons legitiem verdedigen en als de staat het laat afweten, moeten wij over de nodige middelen beschikken.

Dit is de ware boodschap van iemand, die zich hier presenteert als een staatsman, maar het exempel afgeeft van een rattenvanger, een fascist, die zelf te laf is om zonder bewaking rond te lopen. Bewaking op onze kosten, zonder enige tegenprestatie. Nee, vele malen erger. Hij grijpt elk fait divers dat in zijn kraam past aan om haat en onrust te veroorzaken om angsten aan te wakkeren. Deze man is niet slechts een potentieel gevaar voor onze samenleving, hij is aantoonbaar de incorporatie van dat gevaar. Ons parlement wordt uitgehold, ons justitieel apparaat wordt ondermijnd en nu is de politie aan de beurt.


Hij is een sluwe man, betitel hem vooral niet als een psychiatrisch geval. Dat kan ons nog zuur opbreken. Iemand een dergelijk stempel opdrukken werkt averechts, het keert zich tegen de spreker, die zich feitelijk al bij voorbaat gewonnen geeft. Laten we de rechtswegen die ons ter beschikking staan volgen. Mogelijk kan hij uit zijn parlementaire immuniteit ontzet worden. Geheel volgens democratische spelregels.

 

Uitgelichte afbeelding: Paul Leni en Leo Birinsky – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.