Een geboren hypocriet?

Lee Miller: Shannon
Je hebt van die mensen die kijken op het voor hun gepaste moment weg. Tijdens de bezettingsjaren waren dat mensen waarop vervolgenden niet hoefden te rekenen. Ze waren talrijk, weten we nu, mensen die wegkeken. Momenteel leer je ze makkelijker kennen, zij die het selectieve kijken als het ware in het bloed zit. Hun terminologie ontlenen ze, en dat is best verraderlijk, aan die oorlogstijd. Ze noemen zich links of rechts. Ze zijn, beweren ze met klem, van alle bruine en antisemitische smetten vrij. Als je geen geloof hecht aan hun woorden ben je verdacht.

Een aantal van hen heb ik in beeld gebracht, niet zomaar, maar omdat ik onder Tibaert van een veelheid aan strafbare en niet oorbare feiten werd en wordt beschuldigd. Zo wordt, hoop ik, voor buitenstaanders duidelijk hoe het gesteld is met de integriteit van personen wier ego en eigenbelang belangrijker is dan eerlijkheid en oprechtheid. Stuk voor stuk personen, die weten dat ze smadelijke acties ondersteunen en er het nodige aan bijdragen. De een voor de goede zaak van Wilders, de ander voor het feminisme, anarchisme, socialisme. Hen bindt aantoonbaar, of voor of tegen PVV, dat doet er niet toe, lafheid en achterbaksheid. 

Bij de ander onderkennen ze die houding meteen… 
André de Raaij is de naam, iemand die me sinds najaar 2012 volgt en me al snel wilde elimineren van internet. Waarom? Dat mag hij uitleggen samen met Huib Riethof en z’n mogelijke informant Eveline van Donkelaar, hopelijk via een bodemprocedure voor de rechtbank. Voor wie de voorgeschiedenis interesseert kan ze op dit weblog en op de Tibaert blogspot teruglezen. 

De man is er als de kippen bij om iemand bij te springen die geconfronteerd wordt met iets dat ik en masse via Tibaert heb ondergaan en waarvan hij weet heeft. Waarschijnlijk acht hij dit voorval een gelegenheid om zijn goede, blanke inborst te tonen. Het schandalige zit hem in het feit dat hij in het geval Tibaert alles wilde verdonkeremanen. Uiteindelijk, als velen voor hem, is hij naar de politie gestapt. 

Zijn praktijken mag het publiek niet weten is kennelijk de boodschap. Mij lijkt het integendeel van belang zijn handel en wandel jegens Tibaert te tonen. Daaruit kunnen conclusies getrokken worden over zijn uitspraken jegens derden. En die liegen er niet om. Of juist wel, het is maar hoe u het bekijkt.


André de Raaij is politicoloog en publicist. Redacteur van de website Krapuul. Een geboren hypocriet?


Uitgelichte foto: Lee Miller

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.