Een fascistisch leerstukje

Voor de koffieliefhebber: espresso
Waardoor ontstaat toch die geesteshouding van ik heb gelijk, ik weet het, ik deug? Is het de calvinistische volksaard? Mogelijk, steeds vaker valt me die gelijkhebberige toon op, die vooral in groepsverband onuitstaanbaar wordt. Zeker nu het fascisme alom opduikt is het kwaad kersen eten met figuren die zeggen het te weten. Merkwaardig, de kennis omtrent fascisme is navenant gering, erbarmelijk zelfs. Toen ik een aantal jaren geleden aankaartte dat je Wilders als fascist diende te bestempelen, viel nagenoeg de hele goegemeente over me heen. Het ademde een beetje de sfeer, in Nederland, fascisme, dat kon niet waar zijn.

Blanche Dael

Waar is dat het fascisme na de bezettingsjaren gewoon doorging op velerlei terreinen, in het bijzonder in de vorm van het corporatisme en bij de Ruimtelijke Ordening. Helaas, de kindertjes op school kregen niet veel meer mee dan iets over boze nazi’s die onder aanvoering van de duivel in persoon Hitler onze joden hadden weggehaald en (grote leugen) ons volk en land volledig hadden uitgezogen en leeggeplunderd. Ja, en dan was er nog het bombardement op Rotterdam, wat toevallig wel goed gelegen kwam. Gingen de kindertjes later studeren kregen ze nog niets mee. 

Wat zien we nu? Wikipedia in het bijzonder brengt inzicht aan de dorstige en leergierigen kinderen en ouderen die een leerachterstand hebben. Fascisme wat is dat? Een lijst met 14 kenmerken komt boven tafel en o wonder ze weten wat fascisme is. Ze gaan meten en tellen en komen tot de slotsom dat Wilders beslist een fascist is. Ik zou ze graag uit de droom willen helpen, dat het zo niet gaat, maar dat is onbegonnen werk. Ze weten het al en dan is elke discussie gesloten en ontpoppen zich als niet van fascistische smetten vrij.

Deze tweet zag ik afgelopen dag:

 


Opkomst fascisme explosief gestegen. Opkomst? En die is dan explosief gestegen? De zin en logica ontgaan me. Je krabt je achter de oren en gaat lezen. Het vermoeden wordt bevestigd, van fascisme geen enkele notie. Vervolgens reageer je:

 


Doei, zei deze gast, doei. Het woord al. Vervolgens zorgde hij ervoor dat geen reactie meer mogelijk was. Blok. Niet lezen kunnen is een, maar de grap is dat hij vervolgens wel reageerde als fascist. Als hij dit leest zegt hij uiteraard, zie je wel. Zo simpel zitten dergelijke figuren in elkaar. Probeer ze geen dienst te bewijzen, je krijgt steeds Pavlov reacties. Ze willen het overzichtelijk houden en worden nooit door twijfel geplaagd. 


Voor de zuiverheid van het debat, dat hoe dan ook doorgaat, hieronder nogmaals zijn Longtweet. Zo is ze gedocumenteerd en kan erop teruggegrepen worden. Op eentje na spitst hij alles op een vrij onbeholpen wijze toe op Wilders. Met praktisch alles wat hij stelt kun je de vloer aanvegen, maar wat veel erger is, praktisch alles kan gebruikt worden als boemerang. Dat maakt dergelijke stukjes zo kwalijk. M.a.w. ze versterken het fascisme i.p.v. iets te helpen doorgronden, ja, en dat begint bij jezelf, bij de op orde en rust gestelde mensen. Niet bij die rabiate neo-nazi’s en andere extremisten. Kortom, bij mensen die in vol vertrouwen en gezagsgetrouw vroeger op christelijke partijen stemden of op de PvdA. 

Fascisme begint bij jezelf… Als je dat niet onderkent ben je een gewillig slachtoffer, voor of tegen wie of wat, dat doet er niet toe. Misschien het meest kenmerkende aan wat we gemakshalve fascisme noemen is dat het haaks staat op democratie, niet te verwarren met de stembusgang en geschreeuw op internet.

Nog even dit. Zijn stelling was: “Opkomst fascisme explosief gestegen. ” Hij geeft (uiteraard niet) aan hoe hij fascisme ziet en definieert maar baseert zich, zonder dat te vermelden, op dat lijstje van Britt. En hoe hij die “explosieve opkomst” waarmaakt blijft voor mij in nevelen gehuld. Z’n laatste zin is helemaal een uitsmijter, enkele jaren geleden zou gezegd worden een Godwin van jewelste. Niet dat ik me keer tegen (historische) vergelijkingen, maar het meest bizarre is wel, zoals veelal in dit land, alles wat met fascisme van doen heeft opgehangen wordt aan de nazi’s. Hoe dom kun je zijn? Ook dit nog. Zullen we die Britt voor eens en altijd in de ban doen?

Nu die longtweet in extenso. Nee dat doe ik maar liever niet, voor je het weet gaan dergelijke figuren voor even veel geld klagen over auteursrecht. Een linkje moet voldoende zijn, de slotzin heb ik laten staan.


Simeon Dronomir · @SimeonDronomir

11th Feb 2016 from TwitLonger


14 kenmerken van fascisme die NU door #PVV #Wilders al gelden: (…)Je kan op al deze punten vergelijkingen trekken met de opkomst van Hitler en de ondergang van Duitsland tussen 1921 en 1945.

 

 

 


Foto: MÄX – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.