De massa is oranje…

· cultuur, filosofie, ideologie, wetenschap
Authors

Iemand kwam bij me buurten op Twitter, iemand die alles afwist van oranje-blanje-bleu volgens de nieuwe doctrine. De arme ziel is waarschijnlijk opgegroeid met het oranje gevoel, sinds Nederland zich voor het eerst ooit plaatste voor het wereldkampioenschap voetbal. In Duitsland nog wel, bij de Moffen. Het werd een trauma, die finale, maar het oranje gevoel week niet meer. Waarschijnlijk speelt dat ook mee bij die vlag, de onbewuste verleider zogezegd.

Nu pas bemerk ik dat hij nog een ander linkje doorgeeft, eentje naar een oude bekende, anglofiel en zemelaar over Bach: De goddelijk verklaarde Bach.

Hij begint het stukje, dat kennelijk over fascisme gaat als volgt: “Hoe is het mogelijk dat iemand concludeert dat Geert Wilders een fascist is en de PVV een fascistische partij is zonder een sluitende definitie van fascisme aan te leveren?” Nou, dat kan ik mooi meenemen als Adorno op de proppen komt en niet die eeuwige Riemen met zijn Paxton imitatie. Onze Victor verwijst ernaar zie ik in gauwigheid. Maar ik dwaal af, het ging over voetballen en oranje.

Ook in 2010 ging een finale verloren, de Guardian sprak honend over voetballers op klompen. Ene Van Bommel, schoonzoon nota bene van de coach, ging vele malen helemaal over de schreef. Het mocht niet baten. Deze voorvallen schoten me te binnen bij het zoeken op de naam Adorno. Dat had zo zijn reden, de autoritaire persoonlijkheid, antisemitisme, fascisme, maar dat is alles voor een volgend bericht. Hier wil ik nog even wijzen op een bericht waarin opgenomen een gesprek van Adorno met Canetti. Als u doorklikt op de link verschijnt het stukje met de audio-opname van dat gesprek: Masse und Macht.

Grappig, de kaften van die twee deeltjes met het werk van Canetti zijn ook oranje gekleurd. Voor wie het nog niet wist, bruin is een donker oranje.

Schermafdruk 2016-08-03 20.02.02

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: