De massa is oranje…

Kleuren TV 1954
Iemand kwam bij me buurten op Twitter, iemand die alles afwist van oranje-blanje-bleu volgens de nieuwe doctrine. De arme ziel is waarschijnlijk opgegroeid met het oranje gevoel, sinds Nederland zich voor het eerst ooit plaatste voor het wereldkampioenschap voetbal. In Duitsland nog wel, bij de Moffen. Het werd een trauma, die finale, maar het oranje gevoel week niet meer. Waarschijnlijk speelt dat ook mee bij die vlag, de onbewuste verleider zogezegd.
 
Nu pas merk ik dat hij nog een ander linkje doorgeeft, eentje naar een oude bekende, anglofiel en zemelaar over Bach. Hij begint het stukje, dat kennelijk over fascisme gaat als volgt: “Hoe is het mogelijk dat iemand concludeert dat Geert Wilders een fascist is en de PVV een fascistische partij is zonder een sluitende definitie van fascisme aan te leveren?” Nou, dat kan ik mooi meenemen als Adorno op de proppen komt en niet die eeuwige Riemen met zijn Paxton imitatie. Onze Victor verwijst ernaar zie ik in gauwigheid. Eerst even nog voetballen en oranje.


gallery


Ook in 2010 ging een finale verloren, de Guardian sprak honend over voetballers op klompen. Ene Van Bommel, schoonzoon notabene van de coach, ging vele malen ernstig over de schreef. Het mocht niet baten.

Voorvallen als deze schoten me te binnen bij het zoeken op de naam Adorno. Dat had zo zijn reden, de autoritaire persoonlijkheid, antisemitisme, fascisme, maar dat is alles voor een volgend bericht. Hier wil ik wel nog even wijzen op een stukje waarin opgenomen een gesprek van Adorno met CanettiMasse und Macht. Grappig, de omslag van die twee deeltjes met het werk van Canetti is ook oranje gekleurd. Voor wie het nog niet wist, bruin is een donker oranje. 

Voor ik het vergeet, bekijk die video eens met een opname van Buitenhof, een gesprek met Evelien Gans en Fennema. Duidelijk wordt hoe een  ideoloog te werk gaat. Zijn uitsmijter: filosemitisme en antisemitisme. Niet argumenteren, niet op aangedragen feiten ingaan, maar de persoon die een glashelder en vernietigend betoog voert kaltstellen. Juist ja, Fennema is een ideoloog waar Wilders en zijn cohorten naar snakken, oranje, blanje, bleue.


Schermafdruk 2018-01-08 14.55.28

De prinsenvlag (PVV) – Vaderlandsliefde of iets anders?

 
Je krijgt de indruk dat Evelien Gans niet mocht zeggen wat ze wilde zeggen. De gespreksleider maakte het haar in ieder geval onmogelijk.
 
ps – 10 augustus 2023
De video stamt van een PVV-site. De oorspronkelijke opname van Buitenhof bleek namelijk verdwenen.
 
Uitgelicht: – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.