Een zelfbenoemd moreel orakel

Café17 februari 2016

“Ik heb het eindelijk gedaan: mijn Twitter-account opgeheven. Toen vanmorgen NOS-correspondent Jeroen Wollaars als zoveelste in een lange rij idiote beschuldigingen aan mijn adres begon te uiten, wist ik dat hier niet van valt te winnen. Vorige week een minister, nu de Vara en de NOS en ik had De Telegraaf Media Groep, Elsevier, de Roze Khmer en de kwaliteitskranten al tegen me. I am vastly outnumbered.”


20 februari 2016

“Ik schreef dat meteen al, op 7 januari. Toen was het ook al duidelijk dat er geen feiten waren. Ik ben daar verschrikkelijk voor gestraft, want je mocht dat helemaal niet zeggen, dat het niet duidelijk was wat er precies was gebeurd en óf er überhaupt wel iets was gebeurd. Eén van de journalisten die het anti-vluchtelingenvuur naar aanleiding van Keulen het fanatiekst opstookte, was Jeroen Wollaars van de NOS. Die heeft mij, als straf voor mijn ongehoorzaamheid, besmeurd en belasterd, waardoor ik me van de week genoodzaakt zag mijnTwitter-account op te heffen.”


22 februari 2016

“Wie wees er afgelopen zomer al op het absurde van de term ‘bezorgde burgers’? Wie? Nou ja, ik, natuurlijk. Terwijl een moslim al een terrorist is wanneer hij met een vlag zwaait waar de Shahada op staat, kun je als blanke racist in vol Nazi-ornaat vluchtelingen hun kop afhakken, je blijft een ‘bezorgde burger’.”

“Waarom is Jeroen Wollaars niet ontslagen? Die hoort bij GeenStijl of Powned, bij de andere, eh, ‘bezorgde burgers’.”


De aanleiding, de gebeurtenissen in Keulen. Telkens weer kan ik het lachen niet onderdrukken als het priemende domineesvingertje tevoorschijn komt. Het kenmerk van de Hollander zoals we in het diepe, donkere zuiden plegen te zeggen. Droefgeestig is het meestal wat te beluisteren valt, zonder vreugd en levenslust, met weinig eigen relativering. Is dominee scherp van de tongriem gesneden, weet hij feilloos de booswichten te ontmaskeren, vindt hij gehoor. Van heinde en verre komen ze, die deze predikant willen horen. Zijn gelovige aanhang groeit gestaag.

De gelovigen zijn ontkerkelijkt, nu is internet hun tehuis. Daar vind een voortdurende wedren plaats van wie het meest honorabel is en wie de grootste goorlap. Daarbij is het de kunst jezelf in scène te zetten en steeds te roepen, ze hebben het op mij voorzien. Vervolgens gaan schelden, beschuldigen. Dat mag je, je hebt immers al eerder aangetoond dat de ander niet deugt, met figuren contact heeft die allerminst deugen, die het ook op jou voorzien hebben. Ad infinitum. De dader(s) liggen onderwijl op het kerkhof. Maar wat maakt het uit, ik ben de grote held, mij moeten ze hebben, omdat ik het enige licht in de duisternis ben.

Zo ongeveer gaat de internet dominee te werk. De schijn wordt gewekt dat alles controleerbaar is, maar de stemming die gekweekt wordt maakt het schier onmogelijk tot een oordeel te komen. De scribent van bovenstaande citaten laat zich zelfs in met discutabele figuren. Een onwaarachtiger houding is niet denkbaar, of je bent dominee en je blijft orakelen, of je zakt uiteindelijk weg in het moeras samen met achterbakse figuren, of je blijkt de meest miserabele van het stel te zijn en trekt anderen mee bij je ondergang. 

Of iemand baat heeft bij die boodschappen staat op een ander blad.  Er komt geen politieke discussie uit voort en fascisme in rein natuur wordt gevoed door het scheppen van een klimaat van verdachtmakingen. Hoe dat werkt weet ik maar al te goed, daar heb ik Breedveld, ja over die man gaat het, maar dat begreep u al, nooit over gehoord. Met dergelijke akkefietjes kun je niet scoren als je publiciteitsgeil bent. Ze maken bovendien veel meer duidelijk dan hem en zijn vriendjes lief kan zijn, misschien is dat de hoofdreden van dit manco aan burgerlijke moed richting Tibaert.
“Ik schreef het meteen”… 

Mooi zou zijn z’n epistel te ontrafelen, maar dat is zonde van de tijd en kost energie die beter ergens anders in gestoken kan worden. Zo belangrijk is Breedveld niet, feitelijk volslagen onbelangrijk. Steeds weer die gebedsmolen, ik heb het toch gezegd met als bewijs het zoveelste linkje, zijn recept. Je kunt dan wel aan de gang blijven en uiteindelijk kom je uit bij een rabiate rechtse Breedveld. 

Conclusie zal zijn, zoals de wind waait waait m’n jasje. Ja, hij kende het volk, dat PVV stemt, hij komt uit hun midden, gewoon volk, arbeidersvolk, hij minacht ze. Dat zegt mij meer dan genoeg.

Ach, en als je niet gewoon bent buitenlandse media te volgen, krijg je al snel een vernauwde blik, die van de dominee met vingertje, dat was vroeger niet anders. Dan mag je feiten en gebeurtenissen interpreteren zoals het jou het beste uitkomt. Dan verlies je snel alle verhoudingen uit het oog, voel je je moreel hoogstaand en voel je je het middelpunt, ja van wat? Dan verlies je de realiteit uit het oog en besef je niet meer dat je mensen op de eerste plaats in hun waarde moet laten en ze niet mag aantasten in hun integriteit. Nu wordt het een preek. Ik stop.


Ter opfrissing:

HR2 DER TAG

Kein Mangel an Verdacht. Die Silvesternacht in Köln.

Da werden mitten in Köln, am Hauptbahnhof und in den angrenzenden Vierteln, Frauen umzingelt, ausgeraubt und sexuell bedrängt, womöglich sogar vergewaltigt. Von Männern, die, wie es aussieht, in Gruppen unterwegs waren. Was diese Männer diesen Frauen in der Silvesternacht angetan haben, ist ein Verbrechen, und keiner der Täter darf ohne Strafe davonkommen. Aber dazu muss die Polizei erst einmal ermitteln, wer von den rund 1000 Männern, die sich auf der Kölner Domplatte aufgehalten haben sollen, tatsächlich zu den Tätern gehört. Und da scheint es bislang so gut wie keine Gewissheiten, dafür aber umso mehr Verdachtsmomente zu geben. Schon der Versuch, die Täter zu beschreiben, führt mitten hinein in eine emotionale, von Stereotypen geprägte Debatte. Und daran beteiligen sich auch viele Vertreter von Polizei, Politik und Medien. Aber stattdessen gehören Fakten auf den Tisch – keinen Augenblick zu früh und keinen Augenblick zu spät. Erst dann kommen die Schlussfolgerungen. Und nicht umgekehrt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.