Praatjes en plaatjes

Louis Soutter: Tanagras (1938)
Een van de vaste propagandaslaven voor het fascisme, dat dagelijks door Wilders wordt uitgevent, is Martijn. Zo reageert de man op een oproep van me: “Kip je hebt last van een origineelbewonersFobie #pvv”. Begrijpt u deze diepzinnigheid?

Z’n respectloosheid en “taalschepping” komen overeen met die van zijn leider. Zonder hem vonden we Martijn terug in de goot, want buiten het doorgeven van smurrie en laster heeft hij niets te melden. Dan mag je er gerust van uitgaan dat Wilders aan zijn leven inhoud heeft gegeven. Hij kent de bronnen waar ook Wilders uit put van haver tot gort en laat het resultaat van zijn bevindingen zien. Zo loopt de kruisbestuiving onder fascisten bestendig verder. Ze zijn niet in staat inhoudelijk te reageren en wensen dat ook niet te doen, zo Wilders niet, zo Martijn niet.

Met de botte bijl propaganda voeren, slechts laten zien hetgeen strookt met een overtuiging die op los zand gebouwd is. Ze leeft bij het effect van redundantie. Zou je alle loze kreten, die geslaakt worden, schrappen bleef er niets over dat op feiten stoelt. 

In zijn laatste doorgegeven tweets valt dit bij Martijn heel mooi te zien:Nigel Farage krijgt zelfs tweemaal het woord, deze Britse reïncarnatie van Goebbels. Farage lijkt me ook helemaal een man die Van Bommel (nee niet die voetballer) in het hart gesloten heeft. Opvallend welke lieden in de politiek komen bovendrijven. Bij het aanschouwen en beluisteren van dergelijke politici kan ik niet geloven dat zij een weerspiegeling van het volk vormen en nog minder dat hun kwaliteiten, of juist een gebrek hieraan, een rol spelen. Populisten zijn het, die vertegenwoordigers. Bij hun demagogische peptalk mogen we hen niet interrumperen, net als zij moeten we argumenten en oorzakelijke verbanden negeren en buitensluiten. Beluister die praatjes van Farage maar eens. Ze zetten de toon voor het fascisme nieuwe stijl. Met die democratie is iets fundamenteels mis.

Zo’n Martijn heeft het toch maar makkelijk, hij hoeft niet na te denken, niets te bestuderen, niet in discussie te gaan. Op dat laatste lijkt zelfs een verbod te rusten. Hoax of niet, het dondert niet, als het maar past binnen het ideologisch kader: wij zijn de goeden en hebben de waarheid aan onze kant, zij deugen niet. Reageren op hen mag slechts bij acceptatie van hun spelregels en uitgangspunten. Die fascisten wordt het ook wel erg makkelijk gemaakt. Ze kunnen bijna ongestoord hun werkterrein uitbreiden, ze worden niet gedwongen verantwoording af te leggen, simpel praatjes en plaatjes tonen, de rest komt vanzelf.

Criticasters die deze naam verdienen zijn er nauwelijks. Structureel gebeurt er zelfs niets, totaal niets. Dat is opzienbarend en schrikwekkend tegelijkertijd. Met het fenomeen fascisme kunnen er maar slechts weinigen uit de voeten. Ervaren ze dat het zo niet verder kan, wordt al snel geroepen dat de nazi’s er weer zijn. Ook die zijn nooit weggeweest, maar dan moet je nader duiden wat je onder een nazi verstaat. Ik hoor nog steeds de echo van een halve analfabeet die riep een nazi is een nazi. Het ongemakkelijke gevoel had ik toen dat ik met een fascist van doen had en dat heeft zich later meer dan bewaarheid.

Hou het helder, zou ik op de eerste plaats willen zeggen. Bij het benoemen van nazi’s en hun symboliek worden associaties opgewekt die elke debat onmogelijk maken. We roepen a.h.w. de slachtoffers van een moorddadige regiem als getuigen aan. We misbruiken ze, om onszelf te rechtvaardigen. Dat mag niet gebeuren. Wilders doet dat op een sluwe wijze als filosemiet. En juist in zijn geval kun je overtuigend demonstreren hoe fascisme werkt, en, ik zeg het met nadruk, welke lessen hij getrokken heeft uit het opereren en de ideologie van de nazi’s om fascisme weer een kans te geven. Ook uit de gevolgen van ’68: “de mars door de instituties”. Botte vergelijkingen gaan mank en werken averechts, houd dat in gedachte.

Als reactie op een radioprogramma van L1 heeft Wilders via een van zijn klonen in de Tweede Kamer nog wat te melden: “Halt die Schnauze…”.


Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.