De gulden snede van Kluftje
Je hebt van die mensen, daar zie je het aan af, ze weten niet hoe ze een spijker moeten inslaan of hoe een verfkwast hanteren. Zelfs het los uit de hand trekken van een lijn met een potlood lukt hen niet. Het is geen aangeboren linksigheid, ze vinden het beneden hun stand. Op school waren ze altijd de braafste leerling van de klas, niet te beroerd de meester te verklappen wie weer wat had uitgespookt. Vervolgens gaan ze, wat ze noemen, studeren en denken alles bereikt te hebben en aanzien te hebben verworven bij het behalen van een diploma.Zo iemand lijkt me een boekenverkoper en dj te zijn die graag suggereert waar hij bij betrokken is geweest. Hoogtepunten uit zijn leven zijn afgaande op eigen mededelingen de Maagdenhuisbezetting en solidariteitsacties. Hij is al wat ouder en de nostalgie slaat bij hem toe. Bleef het daarbij, was er niets bijzonders aan de hand, maar de persoon in kwestie heeft nooit leren begrijpen dat 95% van wat je nastreeft, of zelfs meer, gedoemd is te mislukken en gaat zijn gram halen. Op een fatale wijze gaat hij dan voortdurend in de fout en blijkt geen haar beter te zijn dan welke fascist ook.

Kent u Jean Tillie, heeft Tillie dat werkelijk gezegd? Even googlen onder “jean tillie studenten isis” en de resultaten rollen eruit. Ja, in zijn fantasie en dan gaat hij ermee op de loop op z’n site.  Steeds weer duikt die naam bij hem op. Kent hij hem persoonlijk? Heeft Tillie ooit het woord aan hem gericht, z’n naam ergens genoemd? Vermoedelijk niet, daarvoor is deze snuffelaar in andermans zaken te onbeduidend. Lees zijn stukjes maar…

Hij wordt gesleten als groot muziekkenner en anarchist. Het is werkelijk om te huilen. Twee stukjes over mijn vakgebied en ik weet meer dan genoeg. Deze man is een zwever, een onbenul. Of vergis ik me, is hij werkelijk een diepzinnig iemand die ver verheven boven ons aardse stervelingen staat en weet dat hij zijn kennis voor zich moet houden? Zo u wilt, ook een joods-christelijke traditie. 

De raadselachtige gulden snede
Mijn aandacht voor de Gulden Snede werd getrokken door een artikel erover van Felix Ortt in een nogal obscuur tijdschrift (ook in obscuurheid zijn er gradaties), De Tempel geheten. Een van de bronnen die ik bestudeerd heb die onder mijn handen wegkruimelden en waarvan ik mij afvraag of anderen ze bekeken hebben of zullen bekijken.
Het verband met de vrijmetselarij is mij ook niet duidelijk. Misschien moet het esoterisch blijven.
Oordeelt u zelf: een artikel op wiskundenet en een op architectenweb.
Over de nautilusschelp.


Onder de naam Felix Ortt hanteert de man ook een Twitter account. 

Het tweede stukje:

Geen rood zonder groen
Dit vind ik werkelijk heel merkwaardig: de site is in het Nederlands, er schrijven kameraden op die ook regelmatig voor De AS schrijven – Roger Jacobs en Johny Lenaerts – en ik ontdek de site slechts bij toeval: Socialisme21 – geen rood zonder groen. Waardoor viel deze site steeds buiten beeld?
Perspectief online, denk ik. En misschien ook een voortzetting van Ya basta dat ook alweer een tijd weg is.
Het is niet te laat voor een aanbeveling – bij dezen.


De stukjes vallen op zijn site te bewonderen compleet met plaatjes. Treedt binnen in zijn wondere wereldvreemde wereld, zou ik u willen aanraden…

Niets te vertellen hebben en dat gewichtig verpakken is een kunst op zich. Vandaar dat ik hem Bommelding Kluftje noem. Maar zijn anarchie dan? Ook daar heeft hij nooit wat te melden over op de site Krapuul en juist daarover had hij bij het interview van Tillie in Het Parool op kunnen inhaken. Ik neem aan dat Tillie de geschiedenis wel kent, die van het laat 19e eeuws anarchisme, toen een golf aan aanslagen over Europa ging en angst zaaide, vergelijkbaar met nu. Zou hij zelfs deze voor de hand liggende parallel niet kunnen trekken, onze Kluftje? Ik vrees het. Over fascisme en Wilders heeft hij ook nooit wat te melden. Dat mag zeer opvallend heten. 

Nog een montage van zijn stukjes over Tillie op Krapuul. En lees meteen ook even op die “Anti-Wilders” site wat hij verder te melden heeft. Bitter weinig.  In het verdraaien en bewust verkeerd interpreteren van iemands woorden blijkt hij een meester, dat moet gezegd.


 


Z’n stukjes sluiten naadloos aan bij dat van Annabel Nanninga die hem al jaren eerder was voorgegaan…


 


Is Annabel slimmer dan we dachten, of is Kluftje werkelijk een miserabele kerel, zoals ik hem heb leren ervaren? Naast het stukje uit GeenStijl heb ik ook maar even de TL geplakt waaruit bovenstaande tweet stamde. De context…

De gulden snede…Niet toevallig, Le Corbusier, Le Modulor, CIAM, fascisme… Ze hebben veel met elkaar uitstaande. Bij leven en welzijn is dat voor een ander maal.


Afbeeldingen: boekomslagen Le Modulor

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.