Krapuul steelt tijd…

Marc Riboud: Deux baguettes – Paris (1953)

d2603-schermafdruk2b2016-05-262b02-35-24-1

 
“Het is hier niet de plaats en gelegenheid om honderd jaar geschiedenis in vogelvlucht door te nemen. Het volsta dat de imperialistische machten geen moeite hebben gespaard om het Arabisch nationalisme gewelddadig de kop in te drukken…” (18 mei)

“Dit is een aanval rechtstreeks op het ware hart van de joods-christelijk-humanistische beschaving, de vierwielige pijler van de Vooruitgang dient vooruit te gaan – waarheen, is niet ter zake. (…) Interessante tijden” (24 mei)

“Als alle bekende voorraden fossiele brandstoffen worden gebruikt, kan het wereldwijde klimaat tot 10 graden warmer worden. In sommige delen van de wereld, zoals de polen, stijgt de temperatuur zelfs tot 20 graden tegen 2300.” (25 mei)

 


Lezing van deze artikelen geeft aan hoe degelijk journalistiek werk hoort te zijn. Onderbouwing van feiten, nuttige verwijzingen naar relevante informatie ter verdieping van het onderwerp. Men is niet bevreesd met multimedia aan de slag te gaan. Het is een site die u niet mag missen, geen dag. Niet voor niets werd ze “opinie- en nieuwssite” gedoopt onder de voortvarende leiding van een chief-editor.

Laat ik er maar verder niet de spot mee drijven. Die site is ronduit lachwekkend. Geen enkele redactionele lijn valt te ontdekken, de vrouw die zegt de leiding te hebben over vier man en een paardenkop wil geen gezeik aan haar hoofd zei ze deze week voor de zoveelste maal. Voor mij al sedert lang een bekend geluid. Ze wil de rust van het kerkhof, fascisme, fascistische praktijken of niet. En als het werkelijk niet meer anders gaat hanteert ze ze zelf ook. Zo verdwenen mijn weblogs bij Google. Het “ventje” moest zijn bek houden, waarschijnlijk had hij een oorlogstrauma. Dat niveau dus. Vervolgens klets ze een eind weg met een fascist door alle wateren gewassen en een vrouw die zegt uit de verpleging te komen en niet weet wat helpen is. Erger, die erop gebrand is slachtoffers te maken. 

Dit en veel meer geeft het niveau van Krapuul aan. Twee van de drie citaten hierboven stammen van iemand die op mij overkomt als een omgevallen boekenkast. De kwalificaties die hij mij heeft toegedicht zeggen alles over hem, een vorm van zelfprojectie dus. Deze man van de “Dwaze kinderen”, zoals hij eens een eenmansactie doopte i.v.m. de verpleging van ouderen. Juist ja, dan ben je al verhoudingen kwijt en misbuik je slachtoffers, hier moeders. Nog steeds heeft hij niet door hoe dwaas hij bezig is, maar denk niet dat hij een gesprek aangaat. Dat gaat kennelijk zijn vermogen te boven. 

Ja, ik moest dit even kwijt, ik zie de laatste tijd zoveel troep van die lui en ze begrijpen zo weinig, dat een waarschuwing op zijn plaats is. Volg deze dwaallichten en u raakt verstrikt in een woud van leugens en smaad. Iedereen hoort in een vakje thuis en zij hebben de waarheid in pacht. Lijkt verdomd veel op wat je uit fascistische hoek verneemt, al zijn dat andere waarheden. Zelfstandig nadenken, debatteren is er niet bij. Ik blijf ondertussen noteren met een commentaartje hier en daar. Meer dan voldoende om deze mensen een beetje op afstand te houden en tegelijkertijd voor hun praktijken te waarschuwen.

Om nog even een tegenvoorbeeld te geven, het Midden-Oosten, info ditmaal van de Franse TV. Degelijk, beknopt en voor het grote publiek toegankelijk. Dwaallichten en reactionairen willen hier niet van weten, dan moet je kennis delen en kun je wel inpakken met propagandistische praatjes.


 

 Er valt nog veel meer over te vertellen, uiteraard. Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog hoort onverbrekelijk bij deze geschiedenis. Denk aan de aanleg van de Bagdad spoorweg en de rol van een Engelse spion. Een vrouw…  Maar ik zal uw tijd verder niet stelen. 

 

Uitgelichte foto: Marc Riboud (Howard Greenberg Gallery) – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.