Een onvoldoende voor gedrag


Via een feed-reader komt dagelijks veel moois en belangwekkends op m’n computer binnen uit politiek en cultuur. Zo ook dit bericht:

“19 famous movies that have been banned around the world”

Verboden films, dan mag zeker “Zéro de conduite” van Jean Vigo uit 1933 niet ontbreken. Rebellerende kinderen tonen, dat gold als het grootst denkbare kwaad. En dan te bedenken dat in het interbellum lering werd getrokken uit de verfoeilijke autoritaire tot absolute gehoorzaamheid verplichtende opvoeding die tot de Eerste Wereldoorlog overal gegolden had. Namen als Freinet en Montessori zijn nog steeds bekend. Maar wat Vigo liet zien, spotten met elk gezag, ging te ver en zijn film bleef verboden tot 1945. Inmiddels bevindt ze zich in het publieke domein en kan door iedereen makkelijk teruggekeken worden.

In het verlengde van deze film ligt “Les 400 coups” van François Truffaut met Jean-Pierre Léaud uit 1959. Maak ook kennis met de ontroerende film “L’Atalante”, een jaar later gedraaid dan “Zéro de conduite”.Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.