De verdrukte Vlaming. Wie was dat eigenlijk?

· geschiedenis, ideologie
Auteurs

Jan Blommaert (en z'n gedachten)

brueghels-dulle-griet-detail

Jan Blommaert

We vierden zonet weer een Vlaamse Feestdag op 11 juli. En Minister-President Bourgeois deed dat in stijl op de Groeningekouter in Kortrijk, die heilige grond waar “de Vlamingen” een kleine veldslag wonnen tegen “de Fransen”, en dit onder de gezegende hoede van De Maagd Van Vlaanderen. Daar, onder dat beeld van de patroonheilige van de Gulden Sporen, verklaarde Bourgeois de taalgrens tot een stakingsgrens, en wist hij te melden dat “de Vlaming” spuwt op die stakingsdrift. Het feit dat er in Vlaanderen (en met name in Antwerpen) meer wordt gestaakt dan in grote delen van Franstalig België liet hij even terzijde – stakende Vlamingen, dat weten we, zijn slechte Vlamingen. Die spuwen dus niet.

Interessanter is hoe, elk jaar weer, die elfde juli een mythologie wordt opgedist, zogezegd geworteld in “onze geschiedenis”, en als motivatie voor datgene wat ons huidige staatkundige Vlaanderen voorstelt of moet voorstellen, terwijl ze uiteraard…

View original post 3.122 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: