Hoe juist!

James Ensor (1890)
GELIJKHEID BESTAAT NIET

Natuur is gebaseerd op conflict, eten en gegeten worden. Onze wortels liggen in die natuur, kunnen we ze overstijgen met cultuur. Maar welke? Die, die gebaseerd is op agressie, wapentuig, enz. of door zaken die ons binden? De muze, rechtvaardigheid…

We zijn sowieso op elkaar aangewezen, laten we dat nooit vergeten.

 Ik lees…

Dode en levende natuur… Zonder ongelijkheid geen evolutie. Sommigen hebben meer kans een gezond nageslacht voort te brengen. Ook mensen verschillen van elkaar in vele opzichten. Over de consequenties daarvan zal ik nog wel eens iets schrijven.  

Vervolgens de reacties: 

Zonder ongelijkheid geen selectie,  zonder selectie geen aanpassing en vooruitgang. 
Je ‘plaats’ kennen kan veel duidelijkheid verschaffen.

De Roomse Kerk zei het steeds en een groot Leider wilde uiteindelijk streven naar de volledige verwezenlijking van dit ideaal. Zijn methoden waren vooralsnog te radicaal. We gaan echter verder op de door hem ingeslagen weg. Fascistisch noem ik deze en juist over fascisme mag niet gesproken worden.

Gelijkheid bestaat niet, hoe juist. Het is maar welke consequenties uit de rijkdom aan verscheidenheid worden getrokken. Een feit staat als een paal boven water, onder een kapitalistische economie wordt verscheidenheid massaal uitgeroeid. Lees nog maar eens: “Zonder ongelijkheid geen selectie,  zonder selectie geen aanpassing en vooruitgang.” 

Het is precies wat ik steeds beweer, uiteindelijk kunnen kapitalisme en fascisme niet zonder elkaar. Hun symbiose manifesteert zich onder het label vrijheid.


Een fragment uit de documentaire “We Feed the World” waarin eerst Jean Ziegler aan het woord komt, een calvinistische Zwitser uit groot-burgerlijk milieu.

Nu een portret van deze oprechte en strijdvaardige man, die nooit zijn mond kon houden, verre van een diplomaat, wel een strateeg die het diplomatieke spel wist te spelen. Over Chili, Cuba, laffe socialisten en Saudi’s.
ps

Dit was even een kanttekening bij een onlangs gevoerde woordenwisseling. Via mail kwam n.l. weer een overzicht met zoekresultaten binnen, w.o. het bovenstaand. Ik noteer dit maar even om de welbekende insinuaties aan mijn adres een stap voor te zijn.
 
Uitgelichte afbeelding: James Ensor – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.