Nog een surprise

tumblr_pfvylnE8aK1vhlgs8o1_1280
Etude de Nu (Jean-François Bauret)
bronSinterklaas is fascisme, lees ik. Ook: “Nazi’s vind je sinds 1945 in alle Duitse partijen.” En voor 1945? Wat een geluk dat men in dit land weet heeft van fascisme, nazi’s die hier doordringen tot verantwoordelijke politieke posities worden meteen ontmaskerd. Haarfijn weet men ons tevens te vertellen dat de islam gelijk staat aan fascisme.


Helaas gaat dergelijke warhoofdigheid onverminderd verder. Ze komt van links, ze komt van rechts van mensen wier leven gebaseerd is op het verspreiden van geruchten, van het belasteren van medemensen om welke reden dan ook. Deze pas de deux schept het klimaat waarin fascisme optimaal gedijd. Zelf beweren ze liever schone handen te houden, het vuile werk knappen anderen wel voor hen op, weten ze. Voor dergelijke mensen mag je gerust angst hebben. Ze vernietigen, ze hebben niets te bieden.

Heinrich Heine. Ein Frühstücksgespräch mit Sue und Balzac…

De opnamen stammen van de WDR en werden respectievelijk uitgezonden op 6 december 1976 en 30 juli 1978.  Het voorspel (fragmenten van Heine) ontbreekt bij het hoorspel van Gerhard Rühm. Compleet en uiteraard in betere kwaliteit zonder storend achtergrondsignaal is het te verkrijgen bij Lilienfeld Verlag (2016) onder de titel “Bilanz: Hörspielkunst aus den Studios des WDR”.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.