Nog een surprise

Jean-François Bauret: Étude de Nu
Sinterklaas is fascisme, lees ik. Ook: “Nazi’s vind je sinds 1945 in alle Duitse partijen.” En voor 1945? Wat een geluk dat men in dit land weet heeft van fascisme, nazi’s die hier doordringen tot verantwoordelijke politieke posities worden meteen ontmaskerd. Haarfijn weet men ons tevens te vertellen dat de islam gelijk staat aan fascisme.

Helaas gaat dergelijke warhoofdigheid onverminderd verder. Ze komt van links, ze komt van rechts van mensen wier leven gebaseerd is op het verspreiden van geruchten, van het belasteren van medemensen om welke reden dan ook. Deze pas de deux schept het klimaat waarin fascisme optimaal gedijd. Zelf beweren ze liever schone handen te houden, het vuile werk knappen anderen wel voor hen op, weten ze. Voor dergelijke mensen mag je gerust angst hebben. Ze vernietigen, ze hebben niets te bieden.De opnamen stammen van de WDR en werden respectievelijk uitgezonden op 6 december 1976 en 30 juli 1978.  Het voorspel (fragmenten van Heine) ontbreekt bij het hoorspel van Gerhard Rühm.
Compleet en uiteraard in betere kwaliteit zonder storend achtergrondsignaal is het te verkrijgen bij Lilienfeld Verlag (2016) onder de titel “Bilanz: Hörspielkunst aus den Studios des WDR”.Uitgelichte foto: Jean-François Bauret – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.