Een grapjas als journalist

Interchanges
Alexej von Jawlensky : Astonishment (1919)
Als journalist, die zijn handwerk beheerst, lees je gezaghebbende kranten als de New York Times. Vaak inspirerend, zoals voor een oud-hoofdredacteur van de NRC. Zo schetst hij een toekomstperspectief waarin Zuckerberg achter de tralies zit. Niet echt serieus, alleen al vanwege het feit dat de NRC voor en te na op Facebook aanwezig is. Ach, denk je dan, die krant moet gevuld worden.

Deze Belg wist in no time een serieus te nemen dagblad om te smeden tot een sjieke populistische krant, een kunststukje op zich. Weg betrouwbare opiniemakers, daarvoor in de plaats politieke coryfeeën als Bosma en Halsema. Zeer begaafde jonge honden mochten de webredactie gaan leiden, w.o. het forum als discussieplek voor de lezer. Het resultaat mocht er zijn.

Uitgerekend onder zijn leiding werd de geschiedenis van deze krant herschreven. Alles wat kon herinneren aan de goeie ouwe tijd werd van het web gehaald of het nooit bestaan had, met als opmaat regelrechte censuur in de fora, die ondermeer handelden over de te volgen koers. In het verdere verloop verdwenen alle bijdragen en dus ook de fascistische smeerlapperij met strafbare uitingen, die leek het wel, met graagte waren opgenomen.

Het blazoen was gezuiverd. Wat er plaatsgevonden had viel voor de buitenstaander niet meer te controleren, het salonfähig maken van fascisme met alle denkbare middelen, gesanctioneerd door een moderator, die de tijdgeest had begrepen.

De gewezen journalist en hoofdredacteur is nu uitgever bij Independent News & Media. Wat ik me daarbij moet voorstellen, weet ik niet. Vooral dat onafhankelijk geeft te denken. Het voordeel van de twijfel verdient deze grapjas in mijn ogen ook al niet, vraag maar eens na bij oud medewerkers van de NRC, die hun heil elders hebben gezocht, ofwel de deur zijn uitgewerkt, te beginnen met Elsbeth Etty. Vanzelfsprekend niet bij diegenen die carrière hebben gemaakt.

Mijn persoonlijke ervaringen zijn geboekstaafd op een weblog, dat ik er speciaal voor aangemaakt had. Het is in z’n geheel op deze site overgenomen, te beginnen met een bericht, waarvan ik dacht dat het meteen afdoende zou zijn om mensen de ogen te openen. Wat een misvatting.
 
Uitgelichte afbeelding: bron – Ingevoegde afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.