Het juiste doen…

Uit Stanislao Farri: “Ritorno a Bibbiano”
video
Als antwoord op Auschwitz lees ik. Dan vraag ik u, het juiste met welke intentie, met welke achtergrond, met welk doel? Was de stichting van de staat Israël een juist antwoord? De zionisten ontkenden dat, legden dat verband niet. Voor hen hadden de slachtoffers van de vernietiging het mede aan zichzelf te wijten. Ze hadden immers in een veel eerder stadium naar Palestina kunnen emigreren. Een van die zionisten, Begin, bekend als terrorist en later premier, had grote bewondering voor Mussolini. Het treft dat juist iemand die zegt zich verdiept te hebben in het Italiaans fascisme zijn Twitteraccount siert met de zin: “Het enige antwoord op Auschwitz is het juiste te doen.” Laat ik het kort houden: nationalisme, zionisme en fascisme zijn loten van dezelfde stam.

Dezer dagen was onze zegsman als verklikker bezig, iemands werkgever werd geïnformeerd over een dubieuze tweet. Had hij bij de politie hierover een klacht willen deponeren, dan was hij waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Dat wist hij ook wel, want gewis had hij anders Twitter verzocht die account te verwijderen. Ik heb hem gevraagd of hij inmiddels gepromoveerd was tot blokhoofd op Twitter.

Het wordt eng in dit land. Niet op elkaar reageren, maar elk contact weigeren dat een ander zicht levert op een kwestie, is de habitus van dergelijke mensen. Is dat het juiste doen? Met mij verbrak de man elk contact in de week dat Kok stierf. Wat in die week precies voorviel weet ik niet, maar het hield rechtstreeks verband met lieden van de site Krapuul. Omdat hij nu ook nog op de proppen kwam met de politie, die onze beste vriend hoort te zijn, heb ik hem gevraagd een stukje te wijden aan politie onder een fascistische overheid, te publiceren op dit weblog. Geen reactie.

Zaken waar het over dient te gaan om de voedingsbodem voor facisme weg te nemen, daar hoor ik die man niet over. Om hem op weg te helpen een radioprogramma waarin de gevolgen belicht worden voor de gezondheidszorg sinds de privatiseringsgolf na 1989, toegespitst op de verpleging van ouderen. In ons land zou je het de zegeningen van de kabinetten Kok kunnen noemen. 

Scheidsrechter Leo Horn draagt samen met trainer Havlicek de geblesseerde MVVer Van Dijk van het veld.
Je voelt je waarschijnlijk al aangesproken, Jo. Dat was de bedoeling. Preken voor eigen parochie om de goedgelovigen in hun mening te sterken, heeft weinig zin, dat doen Wilders en Baudet om twee willekeurige voorbeelden te geven, ook en doeltreffender. Op hun manier zijn ze ook tegen antisemitisme om bepaalde bevolkingsgroeperingen te desavoueren. Ik mag toch veronderstellen, dat je, socioloog zijnd, dit onderkent. Het verbaast me dat je op geen enkele wijze iets probeert duidelijk te maken over fascisme, haar relatie met kapitalisme, maar ook met socialisme. Over xenofobie rep je ook nauwelijks, over de rol van de staat en de rechterlijke macht in dit krachtenveld van ideologieën hoor ik je ook al niet. Zelfs m.b.t. Auschwitz beperk je hoofdzakelijk tot de industriële vernietiging van mensen.

Blijf je steken in het moreel veroordelen dan komen we geen stap verder in de richting van een meer geciviliseerde en sociale samenleving. Dan wordt de Shoah tot een voetnoot in de geschiedenis, zoals de Franse fascist Le Pen eens concludeerde.

Zonder overdrijving kun je stellen dat het span kapitalisme-fascisme aan een soort laatste ronde voor een Endsieg begonnen is. De poppetjes zijn volop in de weer. Van Rusland tot Brazilië, van de USA tot India, in Europa, in Israël, in Turkije. Ze beschikken over alle denkbare middelen om hun Heilstaat te verwezenlijken. Ontken je het verband kapitalisme-fascisme, beperk je je strijd tot Zwarte Piet en jodenhaat, dan collaboreer je uiteindelijk.
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.