Alliantiewapen

Een alliantiewapen is vaak het wapen van een getrouwd adelijke stel of belangrijke familie.
Aan de linkerzijde van het alliantiewapen is het wapen van de familie van de man te zien – heeft een platte bovenzijde, en is aan de onderzijde halfrond of aan onderzijde halfrond en taps toelopend.
Aan de rechterzijde van het alliantiewapen is het wapen van de vrouw te zien, – is ovaalvormig.Bij Groninger Jonkers zijn de meest bizarre illustraties in de wapenschilden te zien, soms zelfs zodanig dat ik persoonlijk in de lach schiet.
Piccardt was geen Jonker, maar zoon van een “predikant”, die toentertijd ook een man van stand was. Predikanten hadden ook een familiewapen.
Die “afgehakte kippenpoot” van Piccardt moet eigenlijk een “adelaarsklauw“ voorstellen…. 
Rengers heeft een wapen bestaande uit twee roosjes boven een balk en één onder.
 

Rengers was in de provincie Groningen een roemrucht oud jonkergeslacht (is bij mijn weten uitgestorven, mensen die nu “Rengers” als achternaam hebben zijn geen verwant).

Van Wikipedia: Rengers (ook: Van Aylva RengersVan Welderen RengersSchratenbach RengersJuckema van Burmania Rengers en Looxma van Welderen Rengers) is een hoofdelingengeslacht uit de Nederlandse provincie Groningen. Het geslacht verwierf in de 17e eeuw de adellijke titel jonker.
Het oudste (ruitvormige) rouwbord in Groningen dat hangt in de kerk van Hellum nabij Slochteren is van Frans Rengers, gestorven in 1538.
De vlag van het plaatsje Hellum is een afgeleide van het wapen van Rengers.
 
 
 
 
In het wapen van de plaats Slochteren is zowel Piccardt als Rengers terug te vinden
 
 
 
Het wapen van de “gemeente Slochteren” is alleen een vuurspuwende zeedraak, – die zie je aldaar wel hangen,- maar deze gemeente bestaat dus niet meer en is net als Hoogezand-Sappemeer, waar ik woon, opgegaan in “gemeente Midden-Groningen”.