Calais en Duitsland…

Industrial pollution in Cleveland, Ohio (1973)


 

WIR SCHAFFEN DAS…
WIR SCHAFFEN DAS WEG…

 


Als het maar, als ze maar aan het oog onttrokken is en zijn, de miserie, de mensen die daarin moeten leven. Een aloude geschiedenis, een uitdrukkelijk kenmerk van de westerse beschaving, al eeuwen lang. Vanaf het ontstaan van de industriële revolutie werd ze zeer nijpend, die methode om weg te stoppen, het niet willen zien welke de gevolgen waren van een materieel beter leven voor een klein deel van de bevolking voor de rest. In al onze steden valt het waar te nemen.

Wat niet weet dat niet deert is de onderliggende gedachte van het dagelijkse handelen geworden, in politiek, in de handel, in het bedrijfsleven. Daar moet je politici, journalisten, reclamejongens op beoordelen, op aanspreken. Waarover zwijgen ze, wat moffelen ze weg of omgekeerd waarom doen ze nauwelijks moeite feiten en achtergronden helder te krijgen?

“Wir schaffen das” blijkt in de praktijk te betekenen “wir schaffen das weg”. Problemen verdwijnen zo onder de aandacht van de bevolking. Vrij spel zonder verdere democratische controle, de staatsdienaren doen als steeds hun trouwe plicht. Een agenda die fascisten op het lijf geschreven is. Tegenwoordig hoeven ze daarvoor niet zelf aan de macht te zijn, hun agenda wordt steeds meer uitgevoerd en verwezenlijkt.

In Duitsland en Frankrijk bestaan gelukkig nog wel media die weten wat hun taak is. Ze worden, een zegen voor Wilders en z’n bv PVV, nauwelijks of niet waargenomen in het land der Bataven. Dag in dag uit met Trump en Clinton in de weer zijn is vele malen boeiender, vinden deze dumme Holländer…


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.