We willen slechts nog horen wat we willen horen…

Vladimir Fridkes: Russian ballet dancer Svetalana Zakharova
Art project “Svetlana Zakharova. Freeze frame”
Social media… Waartoe dienen ze, wie heeft er baat bij? Vragen die overbodig zouden moeten zijn als de vlag de lading dekte. Sociaal, het woord zegt het al en media? The medium is the message en iemand anders vervolgde dat we amusing ourselves to death, dankzij het medium TV. Nu is de beeldbuis verbannen, maar schermpjes zijn alom aanwezig. Kinderen, die nog niet lezen kunnen, gebruiken ze al. Zowel McLuhan als Postman vinden het gelijk aan hun zijde, terwijl ze deze ontwikkeling niet hadden kunnen voorzien.

Gewoon enkele simpele vragen. Hebben we elkaar nog wat te vertellen? Hoe worden voorstellen, ideeën en kennis op elk mogelijk terrein overgebracht? Vindt er een culturele uitwisseling plaats?

Jur Kuipers


Facebook verziekt m.i. op een hele grove wijze het internet.
Het gros van de mensen zit op Facebook, zich vaak niet realiserend hoe Facebook tewerk gaat.
Heb zelf gezien dat er mensen zijn die ALLES op het internet via Facebook doen, – hun privacy zo te grabbel gooiend.
“Open internet” wordt zo geschiedenis.
Mensen krijgen via Facebook te zien en te horen wat ze graag willen horen.
Delen zaken met elkaar via Facebook, – wil je “meedoen” moet je ook “gratis” lid worden.
“Gratis” bestaat dus niet, – de prijs die je betaald is dat al je surfgedrag door Facebook in de gaten wordt gehouden (ook als je niet ingelogd bent op Facebook)
Facebook is zo bijna een monopolist aan het worden, – ik ben niet de enige die vind dat Facebook aan banden moet worden gelegd.
…Maar hoe doe je dat?
Censureren?
Overheidsinvloed?
…Daar kom ik ook niet uit…
Dat Facebook moet worden aangepakt lijkt mij wel noodzakelijk.

Facebook en Twitter blijken ideaal te zijn voor mensen met de grootste bek, – complotdenkers, klimaatsceptici, populisten, …Russische geheime dienst met desinformatie via trolls…en wat al niet meer….
Zij lijken het beste te weten hoe ze gebruikers van sociale media moeten bespelen.
“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel” lijkt niet meer op te gaan…
Dankzij Sociale Media leven we in het “Post Truth”-tijdperk…
Hoewel het opstappen van wéér een VVD-er (Halbe Zijlstra) mij wel hoop geeft…

Een kennis van mij attendeerde me onlangs op een interview met Chamath Palihapitiya, die een aantal jaren geleden een topfunctie had bij Facebook.
De man – inmiddels niet meer werkzaam voor Facebook – heeft stevige kritiek op Facebook en hoe andere “Social Media”werken.

Chamath Palihapitiya, Founder and CEO Social Capital, on Money as an Instrument of ChangeVan Wikipedia: Criticism of Facebook and social media.

In November 2017, Palihapitiya revealed that, for ethical reasons, he regrets having helped Facebook to become the largest social media platform. He said, “[t]he short-term, dopamine-driven feedback loops that we have created are destroying how society works: no civil discourse, no cooperation, misinformation, mistruth. This is not about Russian ads. This is a global problem. It is eroding the core foundations of how people behave by and between each other. I can’t control them. I can control my decision, which is that I don’t use that shit. I can control my kids’ decisions, which is that they’re not allowed to use that shit”. Following criticism from Facebook for his remarks, Palihapitiya subsequently clarified, “I genuinely believe that Facebook is a force for good in the world, so I’d like to expand on my comments…My comments were meant to start an important conversation, not to criticize one company — particularly one I love. In 2017, many of us have grappled with the unintended consequences of the products we’ve built. Social media platforms in particular have been used and abused in ways that we, their architects, never imagined. Much blame has been thrown and guilt felt, but the important thing is what we as an industry do now to ensure that our impact on society continues to be a positive one.


Los daarvan…
Internet-goeres zuigen miljarden uit de wereldeconomie.
Ze graaien tientallen miljarden naar zich toe.
Parasieten.

Ben ik een “Facebook-complotdenker”?
Wie weet…
Op “Sociale Media” zul je me niet vinden.

Het volgende over de “beveiligingsapp” van Facebook (uit: HP/de Tijd – 14-02-2018) kon er dus ook nog wel bij…. (vond het al het toppunt dat Facebook WhatsApp had gekaapt en wat ik daarover las…)

DEN HAAG (ANP) – De Consumentenbond raadt smartphone- en tabletgebruikers af de beveiligingsapp Onavo Protect – VPN Security van Facebook te gebruiken. Facebook belooft dat de app extra bescherming van persoonlijke gegevens biedt, maar volgens de Consumentenbond is juist het tegenovergestelde waar en schendt Onavo Protect de privacy van gebruikers.
De app creëert een zogenoemde virtual private network (VPN) op de smartphone of tablet, waarmee het internetverkeer wordt versleuteld zodat hackers niet kunnen meekijken. ,,De meeste VPN-providers doen niets anders dan het verkeer omleiden, de data zelf laten ze ongemoeid. Onavo Protect werkt anders”, aldus de Consumentenbond. ,,De app analyseert continu ál het internetverkeer van het mobiele apparaat en deelt die kennis met Facebook en zijn advertentiepartners.”
De Onavo-app is al langer beschikbaar, maar Facebook promoot de beveiligingsapp nu ook actief binnen de ‘gewone’ Facebook-app. De Consumentenbond vindt vooral de manier waarop Facebook de app aan de man brengt niet kunnen. ,,Onder het misleidende mom van extra privacy en veiligheid verzamelt het bedrijf met de app alle denkbare gegevens van de gebruiker, zoals naam, telefoonnummer, apparaatgegevens, locatie, apps op het apparaat en bezochte websites. Facebook eigent zich het recht toe deze gegevens te analyseren én door te spelen aan andere partijen, maar dat is alleen te lezen in de volledige privacyverklaring die is weggestopt achter een link. In de verkorte versie van de verklaring die gebruikers bij de installatie zien, staat hier niets over.”Foto: Vladimir Fridkes – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.