Tijl

Sad at heart…joachim wilbers


Behalve zijn dagelijkse strooptochten naar voedsel had Tijl niets om handen. Hij verbracht de dagen met denken, over de toekomst maar vooral over het verleden.

Net als de anderen nam hij het niet ernstig, ergerde zich aan de beperkingen; de duurder wordende vliegreizen waardoor hij minder met vakantie kon. Alles werd duurder; vervoer, energie…, een voortdurende bron van ergernis waarom hij en de zijnen de ene regering na de andere wegstemden, gelovend in de beloften van de volgende tot hij begreep dat het niets uithaalde, tegenstellingen meer en meer werden aangescherpt op zoek naar schuldigen. Wat anders dacht of eruitzag was verantwoordelijk. Hij geloofde het net zo goed al maakte hij zich niet schuldig aan de afrekeningen. Er vielen doden omdat zij, de rechthebbenden, steeds minder bezaten, zich steeds minder konden veroorloven, maar het hielp niet. Het verval zette door, hoeveel buitenlanders, vluchtelingen, gekleurden, homo’s, andersdenkenden… er over de kling werden gejaagd maakte niet uit. Prijzen bleven stijgen, voedsel en water werden schaarser. Handige jongens exploiteerden en eisten enorme sommen voor wat ooit vanzelfsprekend was.

Was hij vroeger tot inkeer gekomen? Misschien. In elk geval begreep hij het gevaar toen de eerste superstorm het continent teisterde. Hij had niet geprobeerd te redden maar was gevlucht. Anderen waren bekommerd om hun bezittingen, hun huizen en hadden het leven gelaten, ook zijn vrouw en kinderen. Hij probeerde hen te overtuigen maar ze wilden niet weg, noemden hem een lafaard. Tijl had als enige in het stadje het er levend vanaf gebracht maar wat had hij eraan? Hij was alles kwijt, voelde zich schuldig omdat hij niet was gebleven, niet had geprobeerd zijn gezin te beschermen. Ze hadden gelijk. Hij was een lafaard. Betekende zijn leven meer dan dat van de anderen omdat zij het gevaar niet ten volle begrepen?


Uit: Na de Zondeval


Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.