De vrije val van de NAM

Het hoofdkantoor van de NAM in Assenjur kuipers

 
Toen ik in de eindexamenklas van de School voor Fotografie zat (Den Haag), het was 1984, wilde ik een fotoserie maken over een booreiland in de Noordzee.
Ik nam contact op met de NAM en kreeg zo te maken met Frank Duut – hij bleek achteraf de voorlichter van dat bedrijf (wist ik toen niet).
Het had nogal wat voeten in de aarde en helaas ging dit op het laatste nippertje niet door omdat, volgens Duut, ik moest worden verzekerd voor de helikoptervlucht en dat dit helaas op korte termijn niet te regelen viel.
Het voelde als een smoes, – maar ja…’t is niet anders.
Baalde als een stekker, want dacht dat het in kannen en kruiken was.
Als alternatief koos ik vervolgens voor het maken van een fotoserie over garnalenvissers op de Waddenzee.
Het leidde tot een onvergetelijk avontuur.

Vandaag is een artikel in het Dagblad van het Noorden te lezen over de teloorgang van de NAM, de slechte reputatie van dit bedrijf (aardbevingsschade en afhandeling daarvan) en haar hoofdkantoor aan de Schepersmaat in Assen.
In dat stuk wordt Frank Duut ook beschreven.
Hoewel ik de man in 1984 slechts een aantal malen telefonisch heb gesproken en nooit persoonlijk heb ontmoet herken ik me in de karakterschets die in het artikel – dat vanochtend verscheen – van hem wordt gegeven: De vrije van val de NAM. Hoe Nederlands trots gedegradeerd tot vervelende oom die niemand erbij wil hebben op feestjes.

Herinneringen komen weer boven na het lezen van dat artikel…
38 jaar geleden…
Waar blijft de tijd…


Uitgelichte foto: Marcel Jurian de Jong

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.