Valt aan propaganda te ontkomen?

“FRAGMENTARIA” – citas ilustradas por Andrés Casciani
“Sin esperanza de ser escuchado, con la certeza de ser perseguido, pero fiel al compromiso que asumí hace mucho tiempo de dar testimonio en momentos difíciles”.
(Rodolfo Walsh – Carta abierta de un escritor a la junta militar, 1977)
Voorwaarde is te onderkennen wat propaganda is. De meest plompe vorm uit zich eenduidig en klinkt als zijnde een absolute waarheid, welke geen tegenspraak duldt. Tijdens de oorlog in de Oekraïne: Poetin is erger dan Hitler, Poetin pleegt genocide, Zelensky is jood, dus kan er geen sprake zijn van nazi’s.
 
Het meest opvallende aan propaganda is dat voorkomen moet worden dat men zich zelfstandig een beeld kan vormen of dat over gedane uitspraken of aangeleverde beelden gediscussieerd kan worden. Een stelregel bij propaganda is namelijk dat voorkomen moet worden dat te controleren feiten aangedragen worden die de keerzijde van het propagandistisch betoog doorprikken. Zaak daarbij is steeds de aandacht te verleggen en feiten dood te zwijgen. Bijzonder kras kwam dit alles na voren in het geval van de aanslag op NordStream2. Het propagandistisch karakter valt steeds aan het binaire Z/W schema te herkennen.
 
Propaganda kan in dit virtuele tijdperk massaal verspreid en gereproduceerd worden. De eenvoudige van geest multipliceren het op internet en zo ontstaat een realiteit die niets meer met de werkelijke feiten van doen heeft. Het beruchtste voorbeeld is de z.g. manipulatie van de verkiezingen in de VS, waardoor Trump aan het roer kwam, dankzij malversaties van de Russen. De overname door Musk van Twitter heeft hierover het nodige aan het licht gebracht, jaren na dato. Bij de massa was het inmiddels tot een vaststaande zekerheid geworden, die blijft hangen en waarvan naar believen weer misbruik gemaakt kan worden.
 
Aangezien er in het menselijk verkeer nooit sprake kan zijn van een eenduidige waarheid, zal z.g. “fact-checking” ons van de regen in de drup helpen, want door wie en met welke middelen zal dit gebeuren? Het middel is zelfs erger dan de kwaal, want hoe betrouwbaar kan en zal die “fact-checking’ zijn? De enige uitweg die ik zie is een vorm van dwang die propagandisten verplicht hun uitspraken te onderbouwen, van president en premier, tot de geringste van hun onderdanen. Zeker op internet. Doen ze dat niet, verliezen ze het recht zich openbaar via virtuele media te uiten. Of dit te organiseren valt? Het gevolg zal ondermeer zijn dat het zeker op Twitter heel stil zal worden en dat gaat weer ten koste van het verdienmodel, waarop een dergelijk medium gebaseerd is.
 
Zullen we de hoop op betere tijden maar opgeven zolang geen uitweg uit de vrije kapitalistische wereld gevonden is, met een overheid die haar in alles ondersteunt?
 


 
 

15 REASONS WHY MASS MEDIA EMPLOYEES ACT LIKE PROPAGANDISTS

 

If you watch western news media with a critical eye you eventually notice how their reporting consistently aligns with the interests of the US-centralized empire, in almost the same way you’d expect them to if they were government-run propaganda outlets.

The New York Times has reliably supported every war the US has waged. Western mass media focus overwhelmingly on foreign protests against governments the United States dislikes while paying far less attention to widespread protests against US-aligned governments. The only time Trump was universally showered with praise by the mass media was when he bombed Syria, while the only time Biden has been universally slammed by the mass media was when he withdrew from Afghanistan. US media did such a good job deceitfully marrying Saddam Hussein to the September 11 attacks in the minds of the public in the lead-up to the invasion of Iraq that seven in ten Americans still believed he was connected to 9/11 months after the war began.

That this extreme bias occurs is self-evident and indisputable to anyone who pays attention, but why and how it happens is harder to see. The uniformity is so complete and so consistent that when people first begin noticing these patterns it’s common for them to assume the media must be controlled by a small, centralized authority much like the state media of more openly authoritarian governments. But if you actually dig into the reasons why the media act the way they act, that isn’t really what you find.

Instead, what you find is a much larger, much less centralized network of factors which tips the scales of media coverage to the advantage of the US empire and the forces which benefit from it. Some of it is indeed conspiratorial in nature and happens in secret, but most of it is essentially out in the open.
 
Here are 15 of those factors.
 


 
Listen to a reading of this article (reading by Tim Foley):
 

 


BRON
CAITLINJOHNSTONE.COM4 juni 2023Uitgelichte afbeelding: bron – Onderschrift: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.