Het tonen van schunnigheden

Amedeo Modigliani: The Red Head
Kom, dacht ik vorig jaar, veel te veel werk. TL’s vastleggen, screenshots maken en dat spul tot een blog verwerken. Simpele retweets moet afdoende zijn. Voor wie kan lezen… Prompt werd m’n account Tibaert_extra opgeschort. Er bleken ook veel mensen niet van gediend, van die lange lijntjes met troep. Hadden ze bepaalde lieden juist geblokkeerd om ervan verlost te zijn, kregen ze het spul weer via een achterdeur binnen.

Deze week meende ik de oplossing gevonden te hebben dankzij het voorbeeld @mijnmailbox van Chris Klomp. Tibaert_mail zag het licht. De eerste 12 geciteerde tweets werden erop geplaatst. Stom, ik realiseerde me niet dat die zooi weer geretweet kon worden en zo aanleiding gaf tot eindeloos misbruik vanwege de accountnaam. En dat gebeurde meteen, dus snel enkele tientallen lieden geblokkeerd.

Uitdrukkelijk is het de bedoeling geen afzenders te vermelden. Bedreigingen, smaad, laster, leugens en wat er al zo meer verspreid wordt aan mijn adres verschijnen onder Tibaert_mail zonder afzender. Zo ontstaat als van zelf een kaleidoskoop aan wat mensen zich menen te permitteren op internet. Zelfs onder hun eigen naam, zoals in het geval Sjaakie duidelijk wordt.

Ongeremd, zonder lastig gevallen te worden door hun geweten of door justitie, gaan mensen met kwade bedoelingen hun gang. Als je het niet zelf meemaakt of in samenhang kunt terugzien, geloof je het niet. Het doel voor mij blijft dit misbruik te tonen, zodat men gewaarschuwd is en de gehanteerde methoden leert te doorzien.

Methodes als de eindeloze RT’s van leugens en kreten. Het nooit antwoord geven op concrete vragen over beschuldigingen, het stalken van de vroege ochtend tot de late avond, het inzetten van fake accounts. Het veranderen van tweets bij een RT, zodat de inhoud in zijn tegendeel verkeert. Misbruik maken van goedgelovigheid is ook een niet te verwaarlozen aspect.

Het fraaist van al, het verdacht maken, het persoonlijk gaan benaderen van volgers met leugens en smeerlapperij. Ik heb het mogen ervaren van Peter Anshof, Jacqueline Wouters en Eveline van Donkelaar. Volgers van deze mensen zijn om die reden niet meer welkom bij mij. Zeker als ze kennelijk nog nooit van het simpele hoor en wederhoor hebben gehoord.

Als startdatum voor die nieuwe account had ik 1 mei gekozen. De eerste tweets werden geplaatst en wat schetst mijn verbazing? Een dag later bleek de account door Twitter opgeschort te zijn. De oorspronkelijke tweets, met naam en toenaam konden blijkbaar door de beugel, de geanonimiseerde en verder exact dezelfde niet. Hoe is dit mogelijk? Het kan zijn, dat buiten mijn zicht Twitter is verzocht deze account op te schorten. Een voor de hand liggende verklaring zelfs.


 


Aangezien ik me wens te houden aan de spelregels was de account weer snel terug. Maar is het een garantie dat ze in de lucht kan blijven? Onverlaten weten hoe te handelen om ongewenst verwijderd te krijgen. Juist om dat te laten zien dient ook deze account, voor hen een onaangenaam middel, dat spreekt. In ieder geval kan ik nu via dit blog Twitter op de hoogte stellen, dat is alvast wat. En verder wacht ik rustig af hetgeen politie en justitie denken te ondernemen tegen bepaalde praktijken op internet, Twitter in het bijzonder.

De Hootsuite is op maat gesneden om kwalijke praktijken snel in het zicht te krijgen. De pagina Tibaert_mail ziet er nu zo uit:

 

 


Het tonen van schunnigheden blijft een onvermijdelijke bezigheid. Hebt u ook last van dergelijke troep? Laat het me weten. Dan neem ik dergelijke tweets met uw toestemming ook op bij de account Tibaert_mail. Maak in ieder geval screenshots. Kan nooit kwaad.

 Uitgelichte afbeelding: Amedeo Modigliani – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.