200 jaar…

Völkerschlacht
Deze maand wordt de Völkerschlacht bij Leipzig herdacht. Tijdens deze massaslachting werd Georg Büchner geboren in Darmstadt. Op de Duitse radio was een programma te horen dat een goede inleiding vormde op werk en leven van Büchner. Hier de podcast. Laat u deze niet ontgaan.

Een van zijn drie theaterstukken, Woyzeck, is door Alban Berg en Manfred Gurlitt tot opera bewerkt. Het werk van Berg behoort ongetwijfeld tot het belangrijkste van wat de 20ste eeuw op dat gebied heeft voortgebracht. 

Tot in de zestiger jaren was er geen complete opname voorhanden op LP. Het bekendste bij het publiek was nog de suite door Berg zelf samengesteld. Onder Karl Böhm werd door DG het werk voor het eerst in al zijn glorie uitgebracht met Dietrich Fischer-Dieskau in de titelrol en Evelyn Lear als Marie. Verder is er ook Fritz Wunderlich te horen als Andres. 

“Gedanken zu einer Schallaufnahme des ‘Wozzeck'” van Otto Gerdes. Omdat het artikel nog steeds relevant is geef ik de beschouwing uit het bijgeleverde tekstboek gedeeltelijk hier weer: 
 


Jammer genoeg is deze opname niet vrij verkrijgbaar op internet. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik wel een andere, die onder Bruno Maderna, een in Nederland geen onbekende naam. Laat u verrassen, maar lees ook de originele tekst van Georg Büchner…Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.