200 jaar…

Authors

Deze maand wordt de Völkerschlacht bij Leipzig herdacht. Tijdens deze massaslachting werd Georg Büchner geboren in Darmstadt. Vandaag was op de Duitse radio een programma te horen dat een goede inleiding vormt op werk en leven van Büchner. Hier de podcast. Laat u deze niet ontgaan.

bronEen van zijn drie theaterstukken, Woyzeck, heb ik als PDF op internet gezet met een speciale bedoeling. Door Alban Berg en Manfred Gurlitt werd dit theaterstuk tot opera bewerkt. Het werk van Berg behoort ongetwijfeld tot het belangrijkste van wat de 20ste eeuw op dat gebied heeft voortgebracht. 

Tot in de zestiger jaren was er geen complete opname voorhanden op LP. Het bekendste bij het publiek was nog de suite door Berg zelf samengesteld. Onder Karl Böhm werd door DG het werk voor het eerst in al zijn glorie uitgebracht met Dietrich Fischer-Dieskau in de titelrol en Evelyn Lear als Marie. Verder is er ook Fritz Wunderlich te horen als Andres. 


“Gedanken zu einer Schallaufnahme des ‘Wozzeck'” van Otto Gerdes. Omdat het artikel nog steeds relevant is geef ik de beschouwing uit het bijgeleverde tekstboek gedeeltelijk hier weer: Jammer genoeg is deze opname niet vrij verkrijgbaar op internet. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik wel een andere, die onder Bruno Maderna, een in Nederland geen onbekende naam. Laat u verrassen, maar lees ook de originele tekst van Georg Büchner…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: