Joods Maastricht

· geschiedenis, Maastricht, muziek
Auteurs

Kosjere worst en Mejoeches omlijsten Joods Maastricht

26 juli 2014, 15:44 door Sjak Planthof

Met een stadswandeling langs Joodse historie in Maastricht en een optreden van de klezmerband Mejoeches wordt morgen, zondag 27 juli, speciale aandacht besteed aan het thema: Joods Maastricht.

Eens had Maastricht een bloeiende Joodse gemeenschap met meerdere synagogen, Joodse scholen, een begraafplaats en een mikwe. Maar ook vandaag de dag zijn er nog volop sporen van de Joodse geschiedenis in Maastricht. Op 27 juli kunt u daar getuige van zijn tijdens een rondwandeling door Joods Maastricht met aansluitend een optreden van het klezmerensemble Mejoeches.

Joods Maastricht is morgen het thema van de derde stadswandeling en stadsparkconcert van Tout Maastricht. Om 12.00 uur start vanaf gebouw M bij de kazerne in het stadspark een wandeling langs historische plaatsen en gebouwen. Gids Raymond Glaser vertelt over de liefdesgedichten die Karl Marx, die ooit in Maastricht logeerde, voor zijn verloofde schreef. Maar ook over de terugkeer uit de kampen van de familie Meijer en over de worst bij de kosjere slagerij van Salvatore Hertog. Tijdens de wandeling wordt de synagoge niet bezocht, omdat de tijd daarvoor ontbreekt. Maar aansluitend aan de wandeling is wel een bezoek aan de synagoge mogelijk.

Mejoeches Bij terugkeer in het stadspark speelt gezelschap Mejoeches authentieke klezmermuziek, de traditionele muziek van de Asjkenazische Joden, die leefden in Oost-Europa. De klassiek geschoolde violiste Anna Janssen uit Maastricht richtte Mejoeches (Jiddisch voor: ‘van goeie komaf’) op in 1994. Samen met pianist Jesse de Haas en zangeres Martha Mulder vormde zij jarenlang de vaste bezetting. Sinds 2012 is klarinettist Marc Bongers aan het ensemble toegevoegd. Mejoeches combineert meeslepende melancholische melodieën met vrolijke dansmuziek. Naast Jiddische liederen brengt Mejoeches ook liederen in het Ladino van de Sefardische ofwel Spaanse en Portugese joden. Kenmerkend voor de klezmermuziek is de improvisatie rond een thema. Daardoor blijft de muziek verrassen, aldus Anna Janssen. “Het is zo totaal anders dan klassieke muziek, waarin alles is uitgeschreven. Wij spelen alles uit het hoofd, met de oren, of zoals men in het Jiddisch zegt: ‘mit harts oen gefiel’.”

Het concert van Mejoeches start zondagmiddag om 14.30 uur in/bij Gebouw M op de Tapijnkazerne (ingang via de poort aan de Prins Bisschopsingel). Toegang is gratis.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: