Spijt

Amélie
Zo op het einde van het jaar maak je de balans op. Praktisch elke dag even en soms een paar uurtjes op internet. Veel lezen, soms je kwaad maken over al dat gebral dat niets oplevert als je weer eens bij Twitter ging kijken. Of het verloren tijd is, of ik er spijt van heb aandacht te hebben besteed aan mensen die er slechts op uit zijn anderen te kwetsen en te vernederen? Nee. Het heeft me veel inzicht verschaft in hoe mensen als politiek dier functioneren.

Erg spijtig vind ik wel dat een ontmoeting met een lieve Twitter vriendin niet doorgegaan is. Ze is begin dit jaar overleden. Een vrouw uit een stuk met veel humor. Zakenvrouw, moeder en grootmoeder. Spijtig ook dat ik geen portret van haar kan schetsen zonder haar identiteit prijs te geven. Ze had me op Twitter benaderd omdat ze al langer gezien had wat er plaats vond. Zo maar, zonder enige bijbedoeling. Een heerlijke vrouw met een sonore stem, Amélie was haar naam op  Twitter.

Doorlopend heb ik me het afgelopen jaar afgevraagd en zelfs gehoopt of bepaalde lieden niet ergens spijt van kregen. Spijt van al hun smaad en laster tot de meest waanzinnige leugens toe. Spijt dat men Tibaert het spreken bijna onmogelijk had gemaakt. Geen twijfel kwam bij ze op. Het bleken stuk voor stuk mensen die hun tot op het bot asociale gedrag wilden camoufleren door er steeds weer een schepje boven op te gooien. Toch zei een van hen, ik wil met rust gelaten worden. In wezen zijn het diep tragische mensen die menen anderen voor gek, psychopaat, pedofiel, crimineel en nazi te moeten uitmaken. Mensen die het vertrouwen op grove wijze schenden, die zo handelend de samenleving kapot maken, welke politieke kleur ze ook voorstaan. 

Hiermee is de voornaamste reden gegeven waarom ik ben doorgegaan met het vastleggen van wat onverlaten te melden hadden na het verdwijnen van mijn blogspots bij Google. De geschiedenis moet recht gedaan worden, al is het maar aan de hand van het voorbeeld Tibaert. Zolang mensen menen hun gelijk te moeten halen ten koste van derden is er iets fundamenteel fout. Voor anderen kan ik niet instaan, zodoende is voor mij het voorbeeld Tibaert zo handig en het kost weinig moeite. Alles blijft controleerbaar, zeer tot ongenoegen van deze mensen die mijn spullen o zo graag van internet zouden zien verdwijnen.

Spijt heb ik wel dat ik vanwege privé redenen geen rechtszaak begonnen ben i.v.m. “schending auteursrecht”. Het zou goed zijn over dit thema helderheid te verschaffen. Nu volstaan een paar klachten bij Google (en niet te vergeten bij Twitter) om al je spullen te laten verdwijnen. Een beetje de omgekeerde wereld waarnaar we zouden moeten streven. Een monopolist de dienst laten uitmaken, dat kan toch werkelijk niemand in alle ernst willen. Daaraan ook nog je gelijk ontlenen is helemaal van de gekke. Maar wie weet. Er is een rechtszaak op komst en die opent mogelijk nieuwe perspectieven voor juridische stappen.

Spijtig is het ook dat ik nauwelijks ben toegekomen om eindelijk m’n gewone
weblog verder uit te bouwen. Een jaar geleden was ik mooi op weg, maar ik moest opnieuw beginnen vanwege de bekende reden. Ik ben niet meer de jongste, dus de tijd dringt. Ik vind namelijk dat het je plicht is bij het ouder worden iets van je ervaringen en kennis door te geven, al komt het maar bij eentje aan. Iets opdringen wil ik niet, wel iets meegeven. 


Spijt… Dan denk ik ook aan Willem Elsschot: “Van een naamgenoot…”.  De tijd gaat snel, waarom maken we ons het leven zuur, waarom gunnen we anderen het licht in de ogen niet? Waarom wijzen naar de ander en niet beginnen bij onszelf?

Alvast ‘ne zaolig insje en ‘ne good beginsje. Alles wat wenselijk is voor ons allemaal in het komende jaar, niemand uitgezonderd. 


Uitgelicht screenshot: bron onbekend

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.