Hand in Hand

Howard Grey: West Indian arrivals off the SS Empire Windrush at Waterloo Station, London (1962)
“dekoloniseer de (lokale) samenleving”
 

8 OKTOBER 2016, 13u30 tot 18u

Stadscampus Universiteit Antwerpen


Vorige eeuw werden door de dekolonisatie de ex-kolonies zelfstandige en onafhankelijke staten met volle rechten op het internationale forum.
Vandaag moeten we ervoor zorgen dat iedereen als volwaardige burger erkend wordt. Met ieder zijn/haar inbreng, van welke afkomst dan ook.
Voel je je hierdoor aangesproken?  Wil je ten gronde iets doen aan racisme en de discriminatie van mensen met een migratie-achtergrond in deze samenleving? Dan is deze trefdag zeker iets voor jou!
Je leert er waarom campagne voeren hierover belangrijk is en hoe je hieraan als vrijwilliger kan meewerken. Na 8 oktober heeft  de term “dekoloniseren” geen geheimen meer voor jou en sta je trappelen om in je eigen stad actie te voeren. Voorkennis is absoluut niet vereist. Alleen een dosis empathie en actiebereidheid.
 
Waarom een campagne “dekoloniseren”?
 
In een eerste deel van de trefdag gaan we dieper in op het waarom van de campagne. We doen dit via een panelgesprek met een aantal deskundige sprekers.
 
Waarom is een dekolonisatie van de Vlaamse samenleving broodnodig en wat betekent dit concreet? Waarom is dit voor iedereen in onze samenleving belangrijk? Hoe gaan we van een verdeeld verleden naar een gedeelde toekomst? Op welke terreinen kunnen we lokaal een verschil maken?
 
Zijn we niet allemaal al generaties lang door propaganda “gekoloniseerd”? We mogen ervan uitgaan dat de koloniale denkbeelden en het goedpraten van de westerse greep op de wereld nog steeds een effect hebben op de huidige Europese samenleving en op ons denken over de wereld en de anderen. De oude koloniale machtsverhoudingen worden nog steeds verder gezet in de huidige moderne samenleving, zowel ten opzichte van het Globale Zuiden als ten opzichte van mensen met een migratieachtergrond in de westerse landen.
 
Hoe kunnen deze inzichten vertaald worden in betere handboeken en correcter onderwijs zonder mythevorming? Kunnen standbeelden en straatnamen die verwijzen naar het koloniale verleden blijven of moeten ze een her-verwijzing krijgen die recht doet aan de gekoloniseerden? Hoe kan de communicatie van een stadsbestuur beter rekening houden met een superdiverse bevolking? Hoe kunnen boeken uit vorige eeuwen die een racistisch wereldbeeld weerspiegelen, gesitueerd worden in hun tijdsgeest? Vind je in onze bibliotheken vooral boeken die uitgaan van een witte wereld of is de diversiteit ook daar aanwezig?  Hoe gaan we om met tradities? Zijn deze conflicterend of kunnen ze ook verbindend worden?
 
Hebben nu reeds toegezegd: Omar Ba, activist tegen racisme, Mathieu Charles, activist, o.a. Belgian Renaissance, en Matthias De Groof, onderzoeker Universiteit Antwerpen (postkoloniale studies). Andere namen volgen weldra.
 
Wat gaan we lokaal doen en hoe pakken we dat in je eigen stad aan?
Daarna vragen we jullie inbreng bij de methodische uitwerking van de campagne op het lokale niveau, in je eigen stad of gemeente.
We vertrekken niet van nul. Dankzij het voorbereidingswerk op de Meedenkdag van 4 juni hebben we een reeks actievoorstellen klaargestoomd over de beeldvorming van steden (publieke ruimte), bibliotheken, scholen en verenigingen en over het omgaan met diverse tradities.
Wat vinden jullie van de voorstellen en hoe kunnen we die nog verfijnen?
Wat is in je eigen gemeente belangrijk en haalbaar? Wat heb je hiervoor nog nodig?
Alle teksten worden vooraf bezorgd aan wie zich tijdig inschrijft.
 
Interesse? De trefdag praktisch:
– wanneer: zaterdag 8 oktober, 13u30-18u
– waar: in de Stadscampus van de Universiteit Antwerpen, Blok C, ingang via Prinsstraat 13, 2000 Antwerpen  
– inkom: gratis, maar vooraf inschrijven noodzakelijk met naam en adres aan info@anti-racisme.be  (aantal deelnemers beperkt tot maximaal 100)
– kinderopvang mogelijk mits een seintje vooraf
– info en update sprekers en programma: www.anti-racisme.be
 
 

 

dekoloniseer

 

Uitgelichte foto: Howard Grey – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.