Geruchten en bedrog

L’affiche rouge
Nazi propaganda na arrestatie van de verzetsgroep onder aanvoering van Missak Manouchian
(Parijs 1943)
Het geloof in de slechtheid van de mens geeft de doorslag, de eigen persoon, de eigen groep of het eigen volk daargelaten, naargelang de omstandigheden. Zo is het een koud kunstje om via pertinente leugens en met bewust in elkaar gefrommelde valse berichten mensen in hun vooroordelen te sterken. Alle mogelijke middelen zijn dienstig. 

Mensen met enig zelfrespect gaan niet af op van horen zeggen, controleren hun bronnen en zetten zeker niet bewust een hoax in de wereld of helpen die te verspreiden, zoals Wilders voortdurend pleegt te doen. Dan ben je niet integer bezig en voer je, zoals in zijn geval een hetze. Tussen haakjes, Volksverhetzung is in Duitsland strafbaar, hier niet.

Vrijheid in het vaandel, vrijheid van meningsuiting. Meningen uit de losse pols die je niet hoeft te verantwoorden. Ze worden gemunt tot feiten en waarheden. Daaruit worden nieuwe meningen gevormd en zo draait dit rad van leugens eindeloos rond. Wie brengt het tot stilstand? Via internet kan het door zogenaamde feiten en beeldmateriaal te checken. Bekend zijn POLITIFACT uit de USA en het Oostenrijkse Mimikama

Vandaag ontdek ik er nog eentje, er zijn er uiteraard meer, maar deze wil ik graag voorstellen. Je zou wensen dat in Nederland snel een aantal mensen op gelijke wijze aan de slag gingen. Hoaxmap heet het en richt zich op vermeende delicten toegeschreven aan vluchtelingen en asielzoekers. Zeer doeltreffend en snel kunnen zogenaamde voorvallen nagetrokken worden.

Zelf stellen ze hun project “Neues aus der Gerüchteküche” zo voor:


Spätestens seit Mitte des vergangenen Jahres ist zu beobachten, dass zunehmend Gerüchte über Asylsuchende* in die Welt gesetzt und viral verbreitet werden. Von gewilderten Schwänen und geschändeten Gräbern – hier werden sie gesammelt.

Hoaxmap erhebt keinen Anspruch auf Vollständigkeit – Ergänzungen gern an mail@hoaxmap.org oder @hoaxmap auf Twitter.

 

 

 


 


Bron uitgelicht affiche: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.