Gewoon negeren?

Alain Le Garsmeur: Downtown St. Louis (1979)
Welkom in Piketty City – Arjen Van Veelenjur kuipersDe Telegraaf – 15 november 1941

De Telegraaf onder vuur wegens koppen over criminele asielzoekers. Is dat wel nodig?
 
De Telegraaf is het clubblaadje van de PVV, onderstaande moet toch niemand verbazen.
Bedrukt WC-papier waar ik mijn kont nog niet mee af zou willen vegen.
 
Deze grootste “krant” van Nederland zat in WOII al fout.
Schreeuwende chocoladeletters boven hapklare brokken.
Platte riooljournalistiek en een baken voor intellectuele armoe.
Al sinds 1893.
 
Dus…
Waarom veroordelen?
Gewoon negeren.


Jur stuurde ter illustratie nog een krantenartikel mee, waarvan hier een samenvatting.

De Telegraaf onder vuur wegens twee koppen over criminele asielzoekers bericht Wilfred Takken in de NRC. Hij verwijst naar de reacties van Peter R. de Vries en Rutger Bregman op Twitter onder de hashtag #StopXenofoobTelegraaf
Op een binnenpagina viel nog te lezen: „Kansloze asielplaag ongehinderd verder”. Al snel volgde een oproep aan adverteerders om de krant te boycotten, en al snel volgden vele nazi-vergelijkingen meldt Takken verder. “Plaag” is het centrale thema.De Telegraaf – 7 januari 2017Vervolgens citeert hij wat de pers te melden heeft:

Columnist Nynke de Jong schrijft in haar column in het AD

„Als je wilt weten waarom volwassen mensen varkenskoppen bij asielzoekerscentra leggen: dat komt doordat ze opgehitst worden door de koppenmakers van De Telegraaf.” Het artikel met de gewraakte kop, van verslaggever Jan-Willem Navis, gaat niet over asielzoekers in het algemeen, maar over criminele asielzoekers uit ‘veilige landen’ die in Europese landen vrijwel kansloos asiel aanvragen. Volgens het artikel is het lastig om ze terug te sturen omdat de thuislanden niet meewerken. Het artikel vertelt niet hoe groot deze groep criminelen is, maar geeft wel algemene cijfers van afgewezen asielzoekers (4.790 vorig jaar) en vertrokken asielzoekers (1.980, van wie 540 gedwongen). Op de website van De Telegraaf heeft het artikel overigens een meer neutrale kop: Machteloos tegen misbruik asielrecht.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman schreef, ook op Twitter:

In het commentaar maandag kaart de krant nogmaals de kwestie van de criminele asielzoekers aan, met een verwijzing naar de ophef over de kop: „Toch gaat het debat in Nederland vaak meer over de gebezigde toonhoogte rond dit fenomeen dan over de aanpak van de problemen zelf.” Volgens de krant zijn de ‘echte vluchtelingen’ hiervan de dupe.


Takken besluit:

De Telegraaf wil verder niet inhoudelijk reageren. Hoofdredacteur Paul Jansen sms’t als reactie wel een artikel van NRC van 2 januari vorig jaar: De zeven plagen van de Europa. Als plaag één wordt hierin genoemd: „De vluchtelingencrisis”.

Net als alle andere kranten in Nederland gebruikt De Telegraaf het woord ‘plaag’ vaker in koppen.
 
Eerdere plagen: taxi-ronselaars, phishing, de Argentijnse stervoetballer Messi, proppers, fonteinkruid, nandoes en de PvdA. 


ps

Zou Takken niet beseffen dat het gebruiken van het begrip “mensenplaag” van een geheel andere orde is dan wat hij daar in de gauwigheid uit zijn mouw schudt?


Naschrift Tibaert

Helaas voor De Telegraaf, dergelijke kaartjes vallen nog steeds niet te produceren voor een Nederlandse stad. We zijn, kortom, nog niet aangekomen in het paradijs van de volstrekte vrijheid.
 

St. Louis Post-Dispatch


Uitgelichte foto: Alain Le Garsmeur – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.