De PC de deur uit…

Yasuhiro Ishimoto: A Tale of Two Cities – Chicago (1950)
Vooraf. Mensen die nog steeds computers gebruiken met het Microsoft besturingssysteem zijn volgens mij niet meer te helpen. Dat deze firma niet deugt, zou iedereen onderhand moeten weten. Al een aantal jaren geleden heeft, om een voorbeeld te noemen, Google hun spullen volledig verbannen, de reden is duidelijk. Niet zozeer vanwege de concurrentie maar vanwege de betrouwbaarheid. Dezer dagen was het weer zover, een cyberaanval. De schade die deze firma in de loop der jaren heeft aangericht, met nadruk moedwillig, valt niet meer te becijferen.


Jur Kuipers


Alle toetsaanslagen worden bij “Windows 10″ standaard doorgegeven aan Microsoft.
Dit las ik op een blog van “Private Internet Acces”
Lijkt me verstandig dit op je PC uit te zetten.
Apple is t.o.v. Microsoft geen heilig boontje…
Zo vind ik het niet prettig dat in macOs in de zoekfunctie (ook zoeken naar bestanden in computer) standaard de ingetoetste zoektermen automatisch het internet opgaan om op het internet te zoeken met Bing.
Apple zegt dat Bing mijn ip-adres dan niet ontvangt, – maar heb deze mogelijkheid toch maar uitgezet.
Ook heb ik het doorgeven van mijn locatie in de zoekfunctie en andere programma’s uitgezet.


Info over Spotlight-suggesties en privacy
 
Met Spotlight-suggesties worden suggesties van het internet, iTunes, App Store, filmtijden, locaties in de buurt en nog veel meer weergegeven in Spotlight en de opzoekfunctie.
 
Wanneer je gebruikmaakt van Spotlight of de opzoekfunctie, worden je zoekopdrachten, de Spotlight-suggesties die je selecteert en de daaraan gerelateerde gebruiksinfo naar Apple verstuurd. Informatie over gegevens die op je Mac zijn gevonden wordt niet verstuurd. Waneer locatievoorzieningen zijn ingeschakeld op je Mac en je een zoekopdracht invoert in Spotlight of de opzoekfunctie, wordt de locatie waar je Mac zich op dat moment bevindt naar Apple verstuurd. Zoekopdrachten naar veelvoorkomende woorden en zinnen worden door Apple doorgestuurd naar de Bing-zoekmachine van Microsoft. Deze zoekopdrachten worden niet opgeslagen door Microsoft. Om je relevantere suggesties voor muziek en video’s te kunnen bieden, kan, als je Mac toegang heeft tot abonnementen op muziek- of videodiensten, informatie zoals de naam van de dienst en het soort abonnement naar Apple worden verstuurd. De naam, het nummer en het wachtwoord van je account wordt niet naar Apple verstuurd. Naar Apple verstuurde locatiegegevens, zoekopdrachten en gebruiksinfo worden door Apple alleen gebruikt om de relevantie van Spotlight-suggesties te vergroten en de producten en diensten van Apple verder te verbeteren.
 
Als je niet wilt dat Spotlight-zoekopdrachten, zoekopdrachten voor de opzoekfunctie en informatie over het gebruik van Spotlight-suggesties naar Apple worden verstuurd, kun je Spotlight-suggesties uitschakelen. Dit doe je door het aankruisvak ‘Toon Spotlight-suggesties in de opzoekfunctie’ en het aankruisvak ‘Spotlight-suggesties’ uit te schakelen op het tabblad ‘Zoekresultaten’ van het voorkeurenpaneel ’Spotlight’ in Systeemvoorkeuren op je Mac. Als je Spotlight-suggesties uitschakelt, zoekt Spotlight alleen in de gegevens op je Mac en zoekt de opzoekfunctie alleen in het woordenboek op je Mac.
 
Je kunt locatievoorzieningen voor Spotlight-suggesties uitschakelen op het tabblad ‘Privacy’ van het voorkeurenpaneel ‘Beveiliging en privacy’ in Systeemvoorkeuren op je Mac door op de tab ‘Privacy’ te klikken, ‘Locatievoorzieningen’ te selecteren, op ‘Details’ te klikken naast ‘Systeemvoorzieningen’ en vervolgens ‘Locatiegebonden suggesties’ uit te schakelen. Als je locatievoorzieningen uitschakelt op je Mac, wordt je exacte locatie niet naar Apple verstuurd. Om relevante zoekresultaten te verschaffen, maakt Apple mogelijk gebruik van het IP-adres van je internetverbinding om je globale locatie te bepalen binnen een bepaalde geografische regio.
 
Door deze functies te gebruiken ga je akkoord met en geef je toestemming voor het versturen, verzamelen, onderhouden, verwerken en gebruiken van deze informatie door Apple, zijn dochterondernemingen en tussenpersonen, zoals hierboven beschreven. 
 
De door Apple verzamelde informatie wordt verwerkt in overeenstemming met het privacybeleid van Apple, dat je kunt nalezen op www.apple.com/nl/privacy. Mogelijk zijn niet alle functies van Spotlight-suggesties in alle landen of regio’s beschikbaar en sommige functies van Spotlight-suggesties kunnen per regio verschillen.


Hoewel het een aparte ervaring was dat ik met mijn Mac verbaal kan communiceren (…hoewel verre van perfect…) heb ik Siri op mijn Mac toch maar uitgezet, – want vind dat Apple dan veel teveel info van mij krijgt. O.a. dit:

Door Siri te gebruiken stem je ermee in dat Apple en zijn dochterondernemingen en tussenpersonen de hierboven genoemde informatie, inclusief je steminvoer en gebruikersgegevens, mogen versturen, verzamelen, onderhouden, verwerken en gebruiken teneinde Siri, de dicteerfunctie en de dicteerfunctionaliteit in andere producten en voorzieningen van Apple te verbeteren.

Toetsaanslagen worden niet doorgegeven aan Apple, wat bij Microsoft dus standaard wél het geval is.

Sinds de Snowden-affaire vertrouw ik Amerikaanse bedrijven niet meer op hun woord.
’t Is maar dat u het weet!


Uitgelichte foto: Yasuhiro Ishimoto – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.