Het mysterie van Duinkerken: Waarom stond Hitler de evacuatie toe?

Screenshot uit videotrailer “Dunkirk”Jur KuipersOp dit moment gaat één van de allerbeste oorlogsfilms ooit in premiere: “Dunkirk” van regisseur Christopher Nolan. Deels opgenomen bij (nb) Urk in Nederland (voor de film ligt Duinkerken bij Urk).

Operation Dynamo”, de mislukte invasie bij Duinkerken in mei 1940, was één van de grootste nederlagen van de geallieerden tegen Nazi-Duitsland. Een onbegrijpelijke actie waarbij zo’n 400.000 (!) soldaten weerloos stonden tegenover o.a. de Duitse luchtmacht. Nog onbegrijpelijker is het feit dat Adolf Hitler deze enorme vijandelijke legermacht vervolgens liet gaan.

The Telegraph legt op Youtube uit waarom Hitler mogelijk afzag van een massaslachting – een beslissing die deze fascist een paar jaar later duur kwam te staan (D-day, juni 1944), hoewel ik erbij blijf dat Hitler de oorlog voornamelijk verloor door de Sovjetunie van Joseph Stalin en de wijze waarop Hitler daar strijd voerde met daarbovenop het feit dat deze idiote megalomaan zonder veel gevoel voor de realiteit, slecht luisterend naar adviezen van zijn militaire staf, ten koste van alles oorlog wilde voeren op meerdere fronten.

Waarom hield Hitler zich 48 uur in om een weerloze vijand de aftocht “te gunnen”?

The Telegraph –  The mystery of Dunkirk: Why did Hitler allow the evacuation?


Het “Wonder van Duinkerken” is het feit dat bijna 338.000 soldaten het uiteindelijk overleefden, gered door “little ships”, – zo’n 800 kleine oorlogsschepen, vissersboten en kleine plezierbootjes. Regisseur Christopher Nolan was van mening dat dit verhaal nooit goed is verteld en maakte van dit gegeven, volgens veel recensenten, één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen tientallen jaren!

Op de website van The Guardian vertelt Nolan erover:

Christopher Nolan on Dunkirk: ‘There are 400,000 men on this beach – how do you get them home?’


Heb “Dunkirk” nog niet in de bioscoop gezien, maar gezien alle positieve berichten erover lijkt het mij een “must-see”.Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.