Louis Paul Boon: Aalst – de “Luie Hoek” (1947)
Eigenlijk onvoorstelbaar, het is al bijna 40 jaar geleden dat Boontje is overleden. Hij was in hetzelfde jaar geboren, kort voor de Eerste Wereldoorlog, als mijn moeder. Boon heeft nog gevochten als soldaat kort bij de grens met Maastricht toen de Duitsers in ’40 België binnenvielen. Zijn kleine oorlog. Voor mij staat hij als Nederlandstalige schrijver op eenzame hoogte. Hij zal beslist blijven voortleven in zijn geschriften i.t.t. veel van die met inbeelding behepte kaaskoppen. Het mooiste van al vind ik dat toen hij genoemd werd als mogelijke laureaat voor de Nobelprijs hij er een pornografisch werkje tegenaan gooide. De prijs ging, dat spreekt, zijn neus voorbij.
Een mooie opname vond ik terug van een TV programma uit de zeventiger jaren van de BRT, dat als herdenking aan zijn overlijden in mei 1989 herhaald werd. Weliswaar zonder beeld kan ik het hier terug laten horen:
In de voetsporen van Louis Paul Boon (1912-1979) – Een collage van teksten van Boon zelf, autobiografische uitspraken en fragmenten uit zijn literaire oeuvre.
Verder passeren de revue in deze volgorde: prof. dr. K. van Isacker, Bert van Hoorick, prof. dr. A. Gerlo, uitgever R. Kuipers, dr. G. Borgers, Marcel Wauters, zoon Jo (fotograaf), Paul de Wispelaere en wederom K. van Isacker en A. Gerlo.
Het programma was samengesteld door Camille de Bruijne, Valeer van Kerkhoven en Jules Klaessen.

Kort voor de dood van Boon had Wim Kayzer nog een avond met hem doorgebracht. Zijn verslag daarover in de VPRO-gids: “Een avond met Louis Paul Boon”.
Over en met Louis Paul Boon in de media zijn bij de BRT verschenen:
Het boek is in ieder geval nog via internet verkrijgbaar. Vergeet ook zijn strips niet over Proleetje en Fantast die hij samen met Maurice Roggeman maakte voor de krant De Rode Vaan.
Zie ook:
De illustraties zijn afkomstig uit: “Het zoutvat van Boontje Boon” dankzij Jo Boon