Het erotische dier

Antonin Artaud
Antonin Artaud: La conférence sur la scène du Vieux Colombier 13-1-1947Het laatste openbare optreden van Antonin Artaud, gereconstrueerd door Philippe Clévenot voor France Culture in 2001.

Verleiden en verleid worden. Lukt dat niet schijnt de boodschap te zijn, afmaken. Het primaire doel van de Amerikanen is het produceren van soldaten, aldus Antonin Artaud. Kort na de oorlog was nog duidelijk hoe de kaarten lagen.

In 1999 liet René Farabet in het Atelier de Création Radiophonique horen hoe de samenleving getrimd moest worden op een ideologie, die van de Vrije Markt op Amerikaanse grondslag. Een van de middelen, de Marshallhulp, die we uiteindelijk zelf financierden en waarvan de Amerikanen de grootste profiteurs waren. Het model voor ontwikkelingshulp. 

Farabet laat het ons weten via het roemruchte en verboden hoorspel van Artaud, “Pour en finir avec le jugement de dieu” en wat er verder in die dagen, begin 1948 te beluisteren viel.


Enkele weken na het verbod op uitzending overleed Artaud.

Via het INA is een cassette met vier CD’s verkrijgbaar. Naast het hoorspel valt ook “Monsieur Van Gogh, vous délirez” en toelichtend materiaal te beluisteren. Een begeleidend boekwerkje “L’infini dehors de la voix” is toegevoegd, waaruit bovenstaande foto stamt. Warm aanbevolen.
Antonin Artaud op dit weblog:Uitgelichte foto: bron
Ingevoegde foto: Denise Colomb

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.