Een tegen allen

Global warming, 2009 – by Tacettin Yüksel, Turkish
25 jaar na de Tweede Wereldoorlog. De Poolse componist Witold Lutosławski componeert een celloconcert dat hij opdraagt aan wie anders dan de grootmeester Mstislav Rostropovitch.
 


 
Wat kan de eenling tegen de massa, de massa die alles overrompelt en tot zwijgen brengt? Het is het onmiskenbare thema van dit concert, op indrukwekkende wijze vertolkt tijdens de finale van het Elisabeth Concours dit jaar met als soliste Hayoung Choi uit Korea. Slechts één repetitie met het orkest ging eraan vooraf. Nogmaals, indrukwekkend.

25 jaar na de oorlog bestond nog de mogelijkheid te dromen en te denken over een andere wereld die nog niet volledig onder de knoet van een kapitalistische economie gebracht was met een medeplichtige bevolking, geheel volgens het patriarchale-fascistische patroon. Helaas, de Grote Verleider overwon met het autosysteem als beslissende factor, cola en bananen als smaakmakers en Hollywood voor de geest. Niet te vergeten, we werden goed beschermd door het atomair arsenaal, dat niet groot genoeg kon zijn. Je zou wel gek zijn als je niet in de pas ging lopen, dan kon je het wel schudden, dan was je een bedreiger van de democratie.

De onopgeloste vraag sindsdien luidt: Wie is gek? Wie moet opgesloten worden, wie vindt een uitlaatklep? Hoe neutraliseer je hun invloed als ze zich via geschriften, beeldende kunst, via muziek en andere media uiten? Ze tolereren als exotisch, iets voor zonderlingen, of kunst waar de massa buiten staat en die alleen maar geld kost? Zij zijn weliswaar de enigen die hun vrijheid niet opgegeven hebben, maar ze kunnen geen gevaar meer aanrichten. Zijn ze begaafd dan worden ze museaal bijgezet. In ieder geval moet gezorgd worden dat het onderwijs vrij blijft van hun invloeden, dat kinderen hun taal leren verstaan. In het geval van muziek wordt dat bijzonder schrijnend. Luister maar eens naar dit programma over en met de Franse componist Pierre Jodlowski. Er vallen namen, Pessoa, Pérec en Artaud. Wie is er gek?

 

 
Nogmaals, wie is er gek, mensen die de waanzin van onze wereld accepteren als normaal of degenen die ze afwijzen, ze onverdraaglijk vinden?
 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.