De drang tot doden en vernietigen

Drievoudige executie via de guillotine op 20 september 1909
Het betrof Urbain Liottard, Louis Berruyer en Octavive David samen bekend onder de naam “Chauffeurs de la Drôme” omdat ze hun slachtoffers met vuur martelden.


 

DE DRANG TOT OVERLEVEN…

Doden om te overleven, de wil om te doden. De massa levert voor machthebbers de legitimering om te doden om zelf bevrijd te zijn van deze last. Daarover gaat het in een gesprek dat Brigitte Granzow voerde met Elias Canetti in het begin van het nu volgende programma.


ELIAS CANETTI: MASSE UND MACHT


De massa is tot natuur van de mens geworden, omdat ze bescherming bood. De meest kenmerkende de massa op de vlucht. De angst van naakte mensen, naakte mensen op de vlucht. Naakte mensen…

Vrij als individu. Maar wat als de massa dit niet accepteert, het zelfs als een bedreiging ondervindt?

Zestig jaar na het verschijnen van dit werk zijn de omstandigheden volstrekt anders geworden, de natuur van de mensen is echter dezelfde als steeds. De techniek is bepalend geworden voor het gedrag en de omgang met elkaar. Via de verworven technologische middelen wordt de massa gestuurd in de openbare ruimte en in nog veel scherpere mate bij de digitale media.

De hetzende massa. Zie de sociale media.

In welke richting verplaatst de massa zich, met welke snelheid en wat is het doel? Als omslag: paniek.


Update twee jaar later. Een videomontage met beelden over het optreden van de staatsmacht in de USA tegen demonstranten. Moord door politie was de aanleiding. De zwarte George Floyd werd door een politieagent vernietigd terwijl collega’s toekeken. Mensen in uniform wier het opdracht het is te doden ter handhaving van een orde, met welk middel ook. Dit is de essentie, het motief hier racisme, waarmee superioriteit uitgedrukt wordt. Blank, naakt geweld.
 

Montage of police violence from across the US, weekend of May 30, 2020

 
Uitgelichte foto: bron – Ingevoegd: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.