Masse und Macht

· audio, cultuur, literatuur
Authors

Een radiogesprek uit 1962 van Adorno met Elias Canetti over “Masse und Macht”:
Vanwaar dit thema? Niet zo moeilijk te raden voor de volgers uit het NRC-forum. De paranoïde persoonlijkheid en wat hij vermag aan te richten. Wilders is het bekendste voorbeeld. En zijn schare aanhangers groeit gestaag, zijn massa.

Dezer dagen werden we geconfronteerd met de naweeën van het wereldkampioenschap voetbal. Als altijd was “Oranje” bij de goedgelovige aanhang al bij voorbaat kampioen. Hoe dwaas! Al mag de FIFA nog zo’n autoritaire, fascistoïde en op geld beluste instelling zijn, naar buiten toe zal ze zich weten te afficheren als volks, gelijk Wilders. En waar werden deze spelen gehouden? Precies in Zuid-Afrika, berucht en bekend vanwege de apartheid. Apartheid, een uitgesproken Nederlands woord, een begrip waar ook ter wereld. En wie wil een apartheid nieuwe stijl invoeren, te beginnen in Nederland? Precies, Wilders, helaas voor de nog nuchter denkende Nederlander, een van de meest markante figuren uit de rivierendelta. Het valt te begrijpen dat “Oranje” absoluut niet wereldkampioen mocht worden. De voetballers hebben dit beslist voorvoeld, agressief als ze waren. De wegen van de FIFA zijn ondoorgrondelijk, maar in dit geval zo klaar als een klontje. Hebt u gemerkt hoe goed de scheidsrechter lange tijd de schijn van onpartijdigheid wist op te houden? Heel slim van hem geen rode kaarten te geven, daardoor kon hij later in de wedstrijd des te gemakkelijker de oranjeklanten aan het kortste einde laten trekken. Heel slim!

En waartoe dat “feest” in Amsterdam? Ach, die domme massa holt overal achteraan, toch?Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: