Uit de loop van het geweer

Income tax
Met alle denkbare middelen werd de mensheid een economisch systeem opgelegd dat, zo werd gesteld, hen vrijheid en democratie zou brengen. De keuze waarvoor mensen gesteld worden is eenduidig, voor of tegen. Meedoen of creperen. Tussen meedoen en creperen is geen wezenlijk verschil, de enige is het behoud van menselijke waardigheid, met of zonder geweld. Er is geen ontkomen aan, het kapitalisme heeft wereldwijd gezegevierd. Het startschot tot deze Endsieg gaf de politiek, die van Reagan en Thatcher. Inmiddels doen regeringsleiders alle mogelijke inspanningen hun politiek af te stemmen op de wetten en wensen van de “vrije Markt”, van Merkel en Macron, tot Trump, Bolsonaro en Modi, of hoe ze mogen heten, toe. Ze zijn de zetbazen in dienst van het kapitaal, een economisch stelsel zonder moraal.

Waarmee geworsteld wordt is het gebrek aan grondstoffen en het overschot aan mensen, mensen die niet ingebonden kunnen worden in het productieproces en van nul een generlei waarde zijn als consument. Menselijk afval, volgens het gangbare begrippenkader. De mens is een biologisch gevaar voor onze planeet roepen dan ook de ideologen van de vrije markt uit in navolging van Malthus, die enkele eeuwen geleden al voor Engeland dezelfde conclusie trok. De mens is schuld, niet de onverzadigbare behoefte aan bezit en geld, waaraan het heersende economische systeem zijn succes dankt. Egoïsme is de essentie van de menselijke natuur, daarop baseert welvaart voor allen, roepen de ideologen vervolgens uit en dat bezit moet verdedigd worden, men heeft het zich immers rechtens toegeëigend. De meest biedende verkrijgt zodoende tevens macht over zijn bezit onttrokken aan de gemeenschap. Grondstoffen, productiemiddelen, land. De gemeenschap wordt in de schuld gestoken via pacht, hypotheek of wat dan ook. Niet in de laatste plaats door consumptie met afval tot gevolg.

De Verenigde Staten speelden in dit proces een leidende rol.

James Baldwin: “I Am Not Your Negro”…Over veertig jaar is het misschien zover dat een “zwarte” president van de USA kan worden, horen we in deze documentaire een vazal van het kapitaal zeggen, broer van de president. Uiteraard onder de voorwaarde dat deze aangepast zal zijn aan onze wijze van leven, die van de “blanke” westers-christelijke beschaving. Obama maakte het meer dan waar. Hij kreeg dan ook al bij voorbaat een prijs voor de vrede uitgereikt door het blanke, pardon witte, establishment, een president die via de TV toekeek hoe een politiek tegenstander in Afghanistan vermoord en zijn lijk in zee geworpen werd zonder enige vorm van proces. Een grotere verrader aan de zaak voor onderdrukten is niet denkbaar ondanks zijn mooie praatjes o.a. in het begin van zijn ambtstijd in Cairo.

Of hebben propagandisten en ideologen dan toch gelijk met de stelling dat “onze” wijze van leven, consumeren dus, de enige menswaardige is?

Van de bewuste film kon ik slechts de trailer tonen. Ook informatie en getuigenissen die iedereen aangaan, die iedereen dient te zien, zijn onderworpen aan de wetmatigheden van het kapitaal. Een film moet lucratief zijn en daartoe dient het copyright. Stel je voor, dat we in tijden van alles wat in digitale data opgeslagen kan worden mochten delen. Niet dat in een dergelijk geval de auteurs tekort werden gedaan, dat zeker niet. Wel kan nu verkondigd worden, kijk hoe vrij we zijn, zelfs kritiek op het heersende systeem dulden we in de wetenschap dat er slechts weinigen kennis van zullen nemen. Aldus wordt wederom een grijpstuiver verdiend met ellende van derden die in machteloosheid bevangen zitten en vaak, zeer vaak achter de tralies verdwijnen. Ook een lucratieve zaak.

De oorlog tegen drugs, een oorlog zonder einde… 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.