Waar was jij, waar stond jij?

The Skelly Gas Station
Owner Mr. Orlie Gordon and his daughter Lucille stand with the driver of a tank truck, Mr. David DeWitt Gay. From America in the 1920′s.
Een vraag aan iemand die stelt dat “de mens” een biologische ramp is en in een adem door het loflied zingt over de kapitalistische orde waaronder volgens hem slechts vrijheid van handelen en democratie kunnen gedijen. Het hanteren van het begrip kapitalisme ziet hij overigens als een belediging, als een scheldwoord, als een vorm van haat ontsproten aan een socialistische dwaalleer die dictatuur nastreeft.

Wezenlijke kritiek aan de heersende orde is hem volkomen vreemd, een standpunt innemen over de vormen waaronder kapitaal vergaard is door plundering en uitbuiting, via slavenhandel, kolonialisme en het nu wereldwijd gedijende neo-kolonialisme duldt hij niet. De macht die uitgaat van de loop van het geweer tot biologische, chemische en kernwapens toe, zijn voor hem middelen ter behoud van de vrijheid. Anders gezegd, hij ontkent de geschiedenis die zich uitstrekt vanaf het ontstaan van het handelskapitaal en het industriële, tot de huidige, waarin alles gekapitaliseerd wordt wat maar mogelijk is tot vergaring van rijkdom met de daaraan gekoppelde macht om te beslissen over het leven op aarde.

Zijn houding was er ongetwijfeld steeds eentje van ahnungslos und tatenlos zusehen, een houding die ons het fascisme beschert heeft en de Shoah. Hij is de enige overlevende van een familie volledig uitgeroeid door de nazi’s.

Nu laat ik een Duitse leeftijdgenoot van hem en mij aan het woord, die niet zweeg, zijn kritiek luid uitte en iets wist te bewerkstelligen. Laten we niet vergeten dat we in omstandigheden leven waarin we kunnen bouwen aan een wereld die niet uitbuiting maar samenleven voorop stelt, tot wederzijds profijt en niet die van een kleine minderheid die haar wijze van leven als lichtend voorbeeld stelt. We zijn allen gevraagd, niemand mag buitengesloten worden, daar sta ik voor Leo. Steek je nek eens uit of wens je voor eens en altijd als een propagandist geboekstaafd te staan?

 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.