Heeft het gesmaakt?

Auto en autoweg: het begin van de massamoord op egels onder Hitler
Die Straße ist Anfang, ist Beginn;
Sie ist Gedanke, Begriff und Sinn.
Die Straße ist Ursprung, ist trächtige Saat,
Ist erster Baustein gewaltiger Tat.
De dagelijkse waanzin. Waanzin tot hun laatste druppel bloed verdedigt door mensen die denken dat ze iets te verliezen hebben, nooit aan leven zijn toegekomen. 

 


“DIE WIRKLICHKEIT – DAS UNBEKANNTE WESEN”

Eine Huldigung an den täglichen Wahnsinn

Von Frank Grützbach


WDR 3 – 3-10-1987

 Jaren eerder stelde Frank Grützbach een bundel samen n.a.v. de publicitaire gevolgen die een artikel van Heinrich Böll in Der Spiegel had: “Freies Geleit für Ulrike Meinhof”. In deze bundel komen ook Helmut Gollwitzer, Hans G Helms en Otto Köhler aan het woord.EPSON scanner image
Der Spiegel
(merkwaardig, de naam van de auteur Böll ontbreekt)
De bange burger werd door de Springer pers, voorop Bild, de stuipen op het lijf gejaagd, want de orde, hun orde, de orde van de machtigen was aan het wankelen gebracht. Bild, de leerschool van Wilders en al zijn adepten zou je kunnen zeggen. Niemand liep werkelijk gevaar en toch ontstond een angstpsychose. Kunt u zich nog deze absurditeit herinneren: “testosteronbommen”? 

Helms besluit zijn bijdrage met: 

 

Aan het slot van het programma van Frank Grützbach kon u nog een opmerking horen over de auteur Wolfgang Hildesheimer. Enkele maanden later gaf deze een beschouwing m.b.t. een recent verschenen standaardwerk over Montaigne in de Büchersoirée van de Südwestfunk. Een vastomlijnd concept, een totaalbeeld, berooft ons van diversiteit en levensgenot, stelde hij. Hierbij valt m.i. in de eerste plaats te denken aan het in het Westen heersende ordeningsideaal. Hildesheimer vervolgde:


Voor wie het nog niet wist, met recht wordt zijn Mozart-biografie beschouwd als de enige geldende. Legendevorming is er al meer dan genoeg. Laten we in dit verband maar helemaal zwijgen over een berucht Hollywood product dat het beeld over Mozart bij miljoenen mensen heeft ingeprent geheel in de geest zoals deze Amerikaanse propagandamachine op werkelijk elk terrein te werk gaat. 


Bron uitgelichte foto: Klaus Theweleit “Männerphantasien”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.