Heeft het gesmaakt?

Auteurs

 

Clifford Coffin: Leslie Caron, 1948

bron


De dagelijkse waanzin. Waanzin tot hun laatste druppel bloed verdedigt door mensen die denken dat ze iets te verliezen hebben, nooit aan leven zijn toegekomen. “DIE WIRKLICHKEIT – DAS UNBEKANNTE WESEN”


Eine Huldigung an den täglichen Wahnsinn


Von Frank Grützbach


WDR 3 – 3-10-1987


Jaren eerder stelde Frank Grützbach een bundel samen n.a.v. de publicitaire gevolgen die een artikel van Heinrich Böll in Der Spiegel had: “Freies Geleit für Ulrike Meinhof”. In deze bundel komen ook Helmut Gollwitzer, Hans G Helms en Otto Köhler aan het woord.


Der Spiegel
(merkwaardig, de naam van de auteur Böll ontbreekt)De bange burger werd door de Springer pers, voorop Bild, de stuipen op het lijf gejaagd, want de orde, hun orde, de orde van de machtigen was aan het wankelen gebracht. Bild, de leerschool van Wilders en al zijn adepten zou je kunnen zeggen. Niemand liep werkelijk gevaar en toch ontstond een angstpsychose. Kunt u zich nog deze waanzin herinneren: “testosteronbommen”? Helms besluit zijn bijdrage met: 
Aan het slot van het programma van Frank Grützbach kon u nog een opmerking horen over de auteur Wolfgang Hildesheimer. Enkele maanden later gaf deze een beschouwing m.b.t. een recent verschenen standaardwerk over Montaigne in de Büchersoirée van de Südwestfunk. Een vastomlijnd concept, een totaalbeeld, berooft ons van diversiteit en levensgenot, stelde hij. Hierbij valt m.i. in de eerste plaats te denken aan het in het Westen heersende ordeningsideaal. Hildesheimer vervolgde:

Voor wie het nog niet wist, met recht wordt zijn Mozart-biografie beschouwd als de enige geldende. Laten we in dit verband maar helemaal zwijgen over een berucht Hollywood product dat het beeld over Mozart bij miljoenen mensen heeft vastgelegd geheel in de geest zoals deze Amerikaanse propagandamachine op werkelijk elk terrein te werk gaat. 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: