Praag 1968

Schermafdruk 2018-08-26 05.18.41Als er een Duitse schrijver is die de door de nazi’s vergiftigde taal weer aanzien heeft gegeven is het wel Heinrich Böll. Veel meer dan dat, hij gaf de Duitsers weer een geweten terug zonder te moraliseren, zonder iets toe te dekken of te verdringen. Hij kreeg de Nobelprijs voor literatuur, die voor vrede was meer op zijn plaats geweest.


Van hem ik zo ongeveer alles gelezen sinds mijn jonge jaren. Eigenlijk heb ik door hem Duits leren lezen, alhoewel die taal me zeer vertrouwd was. Eenmaal heb ik hem zien spreken, in Bonn op de grote demonstratie tegen de plaatsing van kruisraketten. Merkwaardig is dat ik hem wellicht eerder had ontmoet als een geplande reis naar Praag was doorgegaan. Dat was in 1968. Pas dezer dagen kom ik dat te weten, na vijftig jaar.


Maar eerst terug naar de tijd waarin zijn eerste werk verscheen, begin vijftiger jaren.


Schermafdruk 2018-08-26 03.56.50

In deze radio opname hoort u hem dit verhaal voorlezen:


Sonderprograam

“Schock und schwere Not” – Literatur im Rundfunk um 1950

SWF 2 – 4 april 1986

 

 
Dankzij zijn zoon René verschenen nu de teksten die Heinrich Böll schreef n.a.v. de ervaring met de inval van de Russen in Tsjecho-Slowakije. Hij gaf het boek de titel mee: “Der Panzer zielte auf Kafka” en die moet niet alleen figuurlijk maar zelfs letterlijk opgevat worden. In een lezing via WDR 3 kunt u er kennis van nemen. Onder dezelfde titel verscheen het hier voorgelezene al in de bundel: “Schwierigkeiten mit der Brüderlichkeit – Politische Schriften” uit 1976.2 reacties op ‘Praag 1968

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.