De goddelijke mens

Max Dupain: Nude on Dune, 1930s
Een dergelijk wezen ligt in het verschiet, man nog vrouw en onsterfelijk. Eeuwig zal deze mens zijn. De kennis om tot dit wezen te geraken is in de kern aanwezig. Welk leven zal die mens voeren, zonder ziekte en met alle comfort, identiek aan alle soortgenoten? Geluk of ongeluk, vreugde en verdriet, een verleden of een toekomst zullen onbestaanbare begrippen zijn, de aarde, het milieu waarin het wezen zich bevindt zal een volstrekt kunstmatige zijn. Iets creëren of vernietigen zal tot de onmogelijkheden behoren. Nieuwe wezens zullen door cloning ontstaan.

Als de aarde het overleeft zal dit de eindbestemming van de mensheid zijn, zonder invloed van buitenaf, als we profeten van het kaliber Yuval Noah Harari en voor hem Fukuyama mogen geloven, hoe verschillend ze beiden in hun opvatting ook mogen zijn. Hun boodschap: eind goed, al goed. De massa die zich nergens in wilt verdiepen hangt aan hun lippen als ware het gods manna en de heersende machtigen, de uitbuiters, de manipulators en bedriegers weten dat het goed zit, van Gates tot Zuckerberg, van Obama tot Trump.

De werkelijke geschiedenis en waartoe ze leidt, staat op een ander blad. Die over het kapitalisme en de olie bijvoorbeeld. Een klein gedeelte uit de documentaire “L’Homme a mangé la terre” gebaseerd op: “L’événement Anthropocène La Terre, l’histoire et nous” (2013).
 

Die Erdzerstörer

 
Uiteraard is de geschiedenis geen natuurlijk proces, ze is er op de eerste plaats wel een van macht en onmacht en het verwerven van middelen daartoe of tot verzet daartegen. Volkswil, de wil van het volk, democratie, vereist voorwaarden die nauwelijks aanwezig (kunnen) zijn, zeker niet in de wereld waarmee we nu geconfronteerd worden. Bezit en controle, gecentraliseerd of niet en geconcentreerd op bepaalde plekken zijn er het kenmerk van.

Stelt u zich daarentegen een mensheid voor waarin alles gedeeld wordt, niet alleen goederen t.b.v. het levensonderhoud, maar ook alle kennis die tot ons welvaren kan leiden of tot onze vernietiging, en niet slechts aan weinig uitverkorenen die geen baat hebben bij het delen van bezit en kennis, tot welke scenario’s zou dat kunnen leiden? Tot wederzijdse uitroeiing of tot een humane samenleving gebaseerd op respect voor leven?

Als we al behoefte hebben aan een nieuwe religie, is het eentje met geloof in de medemens zonder verheerlijking van het individu, omdat dit zo goed aansluit op de mens als consument, als eeuwige slaaf van het kapitalistische stelsel.

Individuele vrijheid kan pas gedijen in een wereld zonder slaven en uitbuiting, zonder dagelijkse hersenspoeling via de media in de vorm van reclame en propaganda. Van een dergelijke toestand zijn we verder verwijderd dan ooit ondanks onze technologische verworvenheden.

Zelfstandig denken wordt ons genomen, al vanaf de geboorte. Het kost dan ook weinig moeite in dit tijdsgewricht de fascistische heilstaat, waar Hitler en Mussolini van droomden, werkelijkheid te laten worden. Bestseller auteurs als genoemden varen er wel bij.Vanwege de actualiteit…

 

This picture is 55 years old – nothings changed.

 
Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.