Rovers

© P. Mandelkow: Hamburg (1979)


 

Joachim Wilbers

 

 
Misbruik, uitbuiting, minachting en enkel geïnteresseerd in eigen gewin. De mensheid bulkt van vormen van respectloos gedrag. Een mensenleven is zonder waarde hoe hypocriet we ook trachten het tegengestelde te verkopen. Zo begaan met onze kinderen, vrouwen, andersdenkenden, anders geaarden… tot we kans zien eraan te verdienen omdat we ze toch niet kennen, ze niet tot onze stam behoren of simpelweg omdat ze onze lust wekken. Hele volksstammen zijn ertoe te bewegen en diegenen die zich er ondanks aan onttrekken zijn de uitzondering om deze regel te bevestigen. Het maakt niet uit welke achtergrond, waar je vandaan komt, waarin je gelooft, ongeacht de huidkleur al heeft wit in deze een streep voor. Ze staan ook al lang aan de top van de roofzuchtige piramide…
 
Laatst zag ik de Duitse versie van een Franse documentaire, ‘Die Erdzerstörer’, waarin haarfijn gefileerd in woord en beeld uit de doeken wordt gedaan hoe we onszelf om zeep helpen door onze leefwereld te vernielen. Erger dan nestbevuilers. Willens en wetens, met slinkse methoden aantonen, alleen om je eigen product te verkopen ongeacht wat en hoeveel je daarmee verstoort, ongeacht of je eigen nazaten daardoor benadeeld worden, wellicht het loodje leggen. Scrupuleus is wat ons het meest kenmerkt. Als buitenaardse zou ik met de mensheid niets te maken willen hebben. Zelfs de goedwillenden staan maar al te gauw klaar met vooroordelen, plakken etiketten en vertonen de neiging iemand verbaal kapot te maken, zich verschuilend achter het kruis van hun gelijk…
 
We zijn er allemaal mee behept als het erop aankomt, we ons genoodzaakt voelen. Dan wordt het areaal van tolerantie plots heel beperkt. Het is te zien aan stemgedrag, vluchtelingenbeleid, de klimaatcrisis, de onachtzame berichtgeving over onlusten die niet in onze onmiddellijke omgeving plaatsvinden. Het gedrag van een handvol hooligans belangrijker dan het uitmoorden van een compleet volk, alle inzamelingsacties ten spijt die dienen om ons geweten te sussen. Hooligans komen te dichtbij, het gebeurt op onze stoep terwijl Afganen, Syriërs, Soedanezen, Jemenieten…, ach, sneu natuurlijk, net als vrouwen met hoofddoekjes, vrouwen überhaupt, erg hoor dat ze gemolesteerd en verkracht worden, daarnietvan, maar zolang het niet de eigen dochter, vrouw of zus betreft… Ieder heeft zo zijn problemen. Het probleem is dat wij ze veroorzaken door er laatdunkend over te doen, weg te kijken of er, in voorkomende gevallen heimelijk plezier aan beleven. Zolang ze daar blijven en onze ‘veilige welvaart’ niet in gedrang komt…
 
Daarover handelen misstanden, weigeren over de grens van het eigen kleine te kijken. Ik kan er toch niets tegen te doen; de veilige comfortzone van zonder schuld zijn maar dat zijn we niet, geen van allen. Juist gezapigheid maakt dat anderen kansen krijgen. We hebben deel door onze houding waarom schuldloosheid niet bestaat, niemand uitgezonderd al zijn er die meer empathie in hun blote lijf dragen dan anderen in hun gewatteerde bontjas, dat maakt ze niet zonder. Het is geen vrijbrief. Het enige dat misbruik in welke vorm kan voorkomen is verandering van mentaliteit, meer begaan, kunnen invoelen wat een ander wordt aangedaan. Ik zie het nog niet zo gauw gebeuren…Uitgelichte foto: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.