Een deconstructie van de geschiedenis verhaalt door de overwinnaar

Gennadiy Ulybin: Territory
Als geen ander voelt de cineast Raoul Peck zich geroepen om de westerse etnocentrische blik op de geschiedenis van kolonialisme, uitbuiting en slavernij te weerleggen of op zijn minst te corrigeren. Zijn biografie heeft hem daartoe de middelen en het inzicht gegeven. Geboren in Haïti, met zijn ouders geëmigreerd in 1960 naar de Congo en vervolgens tijdens zijn studie verblijvend in de USA, Berlijn en Parijs wordt hij geconfronteerd met de negatie over de geschiedenis van de onderdrukten en gekoloniseerden.

Met o.a. “I Am Not Your Negro” tracht hij de diep ingewortelde aders van het racisme bloot te leggen om vervolgens tot de ontdekking te komen dat racisme in Europa afgedaan wordt als louter een zaak van Amerikanen.

Als reactie op die geborneerde houding doet hij onderzoek in archieven, bestudeert postkoloniale literatuur, zoekt contact met historici. Het resultaat is een verhaal van zes eeuwen mensheid-geschiedenis vanuit een radicaal ander perspectief dan het gangbare en dat rijkt van de kolonisering van Amerika tot aan de Shoah. Het theoretisch raamwerk voor deze film berust op het werk van de Zweedse literatuurhistoricus Sven Lindqvist.


Rottet die bestien aus!

1 – Die verstörende Überheblichkeit der Ignoranz


 

2 – Wer zum Teufel ist… Kolumbus?


 

3 – Töten auf Distanz oder wie ich den ausflug tüchtig genoss


 

4 – Die leuchtenden Farben des Faschismus


 

F/USA 2021
 

 
Uitgelicht: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.