Een imperium dankzij de slavenhandel

William Clark: Enslaved people working in the boiling house of a sugar plantation in British Antigua (1823)
Voor het startsein van de Engelse slavenhandel met Noord-Amerika valt een precieze datum aan te geven: 1619. Het zeilschip White Lion meert af bij de nederzetting Jamestown met aan boord enkele tientallen Afrikaners, die als ruilmiddel moesten dienen voor proviand. Het is het begin van een lucratieve handel, die dankzij de enorme winsten de industriële ontwikkeling van Engeland zou mogelijk maken, waarmee de basis werd gelegd voor het Brits imperium.

Drie miljoen zouden die eerste slaven volgen. Pas in 1833 kwam aan deze mensenhandel een formeel einde door een afkoopsom uit de Britse schatkist, een voor die tijd gigantisch bedrag van £20 miljoen, ter compensatie van de schade die de handelaars en slavenhouders door de afschaffing zouden lijden.

In het nu volgende radioprogramma komt ook aan bod welke ingrijpende gevolgen, cultureel en economisch met name, die slavenhandel voor Afrika heeft gehad.
 

Bayern 2 – radioWissen · 09.09.2019

 
Hoe is het mogelijk dat dit kon gebeuren, hoe kon de kolonisatie plaatsvinden en later de Shoah? Ze liggen in elkaars verlengde, processen waarbij mensen worden gezien als een object tot een bepaald doel. Laten we daarbij niet in de fout vervallen met als argument, je moet het in zijn tijd zien, wellicht de grootste leugen die er is. Men wist het, zoals men het nu ook weet, zowel de daders als de slachtoffers en met nadruk al degenen die het om de een of andere reden laten gebeuren en faciliteren uit bepaald belang. Zo worden de mensenrechten met het grootste gemak ter wereld terzijde geschoven uitgerekend door de opstellers van deze verklaring als ze niet dienstig zijn uit politieke, economische of militaire overwegingen. Denk maar aan de Fransen in Algerije of de Amerikanen waar ook ter wereld.

Waar het nu vooral om gaat is de schaal waarop dit alles plaatsvindt tegen de achtergrond van de militaire overkill, de klimatologische- en milieuproblemen, migratie en vluchtelingenstromen.
 


 LITERATUUR
Howard W. French: Slavery, Empire, Memory – The New York Review

Bron uitgelichte ets: British Library/Granger

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.