Handel onder de loop van het geweer

Auteurs
Daarmee is de successtory van het westers kapitalisme in een zin verklaard. Zonder die handel geen kolonialisme, geen basis voor het industrieel kapitalisme, geen wereldwijde uitbuiting en verslaving door het Westen, geen consumptieparadijs. Waren we zonder beter af geweest? Zeker niet v.w.b. onze enorme technologische mogelijkheden die juist door de kapitalistische ontwikkeling zich konden ontplooien. Jammer genoeg hebben we maar slechts een planeet tot onze beschikking, dus eens zal er een einde komen aan de ongebreidelde groei.
 
De prijs die tot nog toe betaald is om zover te komen is hoog en daar profiteert slechts een minderheid van. Dat leert zowel de geschiedenis als de actuele gang van zaken. Waarom willen bepaalde politici dat we er onze ogen voor sluiten? Ook zij lopen maar enkele jaren op deze aardkloot rond en toch verlangen ze er kennelijk naar voor de toekomstige generaties het leven tot een hel te maken. Ook dat leert de geschiedenis, die zij willen ontkennen, die van Afrika bijvoorbeeld.


 De meest lucratieve handel was voor Holland de slavenhandel.


Daarentegen pakten de Belgen, juister Leopold II, het veel beter aan. Een humanitaire actie was het om die zwartjes (onze) civilisatie bij te brengen. Op christelijke grondslag nog wel, de missionarissen werden vooruit gestuurd: Onze Kongo. De WDR heeft er een documentaire over gemaakt die iedereen gezien moet hebben die over Afrika zijn mond open wil doen.
 
Helaas is de kennis over Afrika en zijn geschiedenis minimaal. Een goede handleiding om mee te beginnen is het in zeventiger jaren in het Engels verschenen werk van Walter Rodney. Overduidelijk wordt erin geschilderd hoe de Westerse ontwikkeling leidde tot de onderontwikkeling van een continent. Veel literatuurverwijzingen uiteraard tot verdere studie. Er is ook een Duitse vertaling bij Wagenbach verschenen.
 
De TV docu is beschikbaar via YouTube:


Afrika:


Ontwikkelingsgelden
Afrika en kindsoldaten
Genoeg is genoeg
Koppensnellende achterlijkheid
Afrika: voor ons de grondstoffen, voor hen het afval
Een spookboot
Na ons de zondvloed
Kritiek aan Amerika en de rijken…
Een klein lesje geschiedenis
Fascistisch koppensnellen
Daar is het dan, het internet voor analfabeten en armoedzaaiers
Paul Kruger in brand
Haat tegen mengen…
Maak de wereld onderdaan…
De blanke als slaaf van zichzelf…

e.a.afbeeldingen uit: Walter Rodney – “Afrika” (1973/75)


1 reactie

Comments RSS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: