Handel onder de loop van het geweer

African Dance


 

Daarmee is de successtory van het westers kapitalisme in een zin verklaard. Zonder die handel geen kolonialisme, geen basis voor het industrieel kapitalisme, geen wereldwijde uitbuiting en verslaving door het Westen, geen consumptieparadijs. Waren we zonder beter af geweest? Zeker niet v.w.b. onze enorme technologische mogelijkheden die juist door de kapitalistische ontwikkeling zich konden ontplooien. Jammer genoeg hebben we maar slechts een planeet tot onze beschikking, dus eens zal er een einde komen aan de ongebreidelde groei.
 
De prijs die tot nog toe betaald is om zover te komen is hoog en daar profiteert slechts een minderheid van. Dat leert zowel de geschiedenis als de actuele gang van zaken. Waarom willen bepaalde politici dat we er onze ogen voor sluiten? Ook zij lopen maar enkele jaren op deze aardkloot rond en toch verlangen ze er kennelijk naar voor de toekomstige generaties het leven tot een hel te maken. Ook dat leert de geschiedenis, die zij willen ontkennen, die van Afrika bijvoorbeeld.

 

 

 


De meest lucratieve handel was voor Holland de slavenhandel.

 

Daarentegen pakten de Belgen, juister Leopold II, het veel beter aan. Een humanitaire actie was het om die zwartjes (onze) civilisatie bij te brengen. Op christelijke grondslag nog wel, de missionarissen werden vooruit gestuurd: Onze Kongo. De WDR heeft er een documentaire over gemaakt die iedereen gezien moet hebben die over Afrika zijn mond open wil doen.
 
Helaas is de kennis over Afrika en zijn geschiedenis minimaal. Een goede handleiding om mee te beginnen is het in zeventiger jaren in het Engels verschenen werk van Walter Rodney. Overduidelijk wordt erin geschilderd hoe de Westerse ontwikkeling leidde tot de onderontwikkeling van een continent. Veel literatuurverwijzingen uiteraard tot verdere studie. Er is ook een Duitse vertaling bij Wagenbach verschenen.
 
De bewuste TV docu is niet meer beschikbaar op YouTube. Aansluitend op “Uitdragen van onze waarden…” nu een portret over de voorganger van Hitler. Un grand roi.

 

 

Afrika:

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.