Ontwikkelingsgelden

Benin omstreeks 1500
The Portuguese were the first European travelers to visit Benin, which they called Beny, this was during the reign of King Ozolua c1472 and 1486 AD.
Afrika, schatrijk aan natuurlijke bronnen en grondstoffen, wordt in leven gehouden mede door een land, Nederland, dat van genoemde rijkdom bijna volledig gespeend is. Hier klopt iets niet, nog afgezien van het feit dat wij hier meer profiteren van die z.g. ontwikkelingshulp dan de mensen elders die werkelijk in de miserie zitten. M.i. raken we hier ook de kern van het begrip “globalisatie”.

Het als lichtend voorbeeld stellen van de VOC door de premier geeft alarmerend en overduidelijk aan dat ons politiek-economisch draagvlak te danken is aan gelegaliseerde vormen van roof en uitbuiting. Kolonisatie is inmiddels weer geprivatiseerd (zie de Congo, maar bijvoorbeeld ook Indonesië). Nu kunnen we zonder morele scrupules de visgronden voor de westkust van Afrika door onze drijvende visfabrieken laten leegvissen, onze bloemen- en sojateelt in Afrika praktiseren, grond en meren (zie de film “Darwinʼs Nightmare”) voor onze voedselvoorziening geschikt maken, de mensen gebruiken als proefkonijn voor de farmaceutische industrie, onze overproductie aan voedsel dumpen en eveneens ons afval (autoʼs, electronica), onder erbarmelijke en mensonwaardige omstandigheden mijnbouw (o.a. uranium) laten verrichten, waarbij het “milieu” er niet toe doet, water privatiseren onder druk van het IMF, maar ook onze gordijnen pasklaar laten maken… Onze werkelijke hulp aan Afrika, nog afgezien van al het wapentuig.

De jongste loot van de “globalisatie”, het toerisme, rukt ook inmiddels in Afrika op. Informeer maar eens bij onze kroonprins. Een tweezijdig snijdend zwaard. Loopt het hier mis, bijvoorbeeld door politieke, economische of klimatologische omstandigheden, heeft men nog altijd een optrekje achter de hand. Voor goed voedsel en rijkelijk schoon water wordt gezorgd.

Concluderend zou ik willen zeggen: laten we onze bijdrage leveren om de oorzaken van de ellende in Afrika af te schaffen en stoppen met de schone façade van ontwikkelingshulp. Reële hulp bestaat niet in het afkopen van schuld of het geven aan een of andere collecte, dat sust alleen het geweten en zet niet aan tot daden. Dan blijven we steken in de christelijke dan wel kerkelijke principes van een door een god gegeven orde. Of banaal: na ons de zondvloed. 

Tot een reactie werd ik aangespoord na het lezen van een artikel in de Daily Nation: “Rich nations buying huge tracts of land in Africa to grow crops”. Een belangrijke bron voor deze problematiek is verder Le Monde diplomatique. Hun archief is grotendeels gratis in te zien.


Bovenstaande was een reactie op het forum van de NRC: “Moeten we accepteren dat ontwikkelingsgeld ook opgaat aan smeergeld?” Voor wie de documentaire “Darwin’s Nightmare” van Hubert Sauper nog niet gezien heeft…Uitgelichte afbeelding: bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.