Na ons de zondvloed

Georges Manzana-Pissarro (c.1920)
Zeven jaar geleden alweer, een van m’n eerste stukjes op internet. Waar ging het over? Ontwikkelingshulp… Waar praten we nu over? Over de gekweekte haat en in valse banen geleide haat, een haat in alles een product van eeuwenlange uitbuiting, vernietiging van culturen en bestaansgronden van mensen die als minderwaardig werden en worden beschouwd vanuit Westers perspectief. “Als wij er niet waren geweest, zaten ze nog altijd op hun olie in hun zandbak.”

Georges Manzana-Pissarro (c.1906)

Vervolgens misbruik je de ontstane onlust en opgeroepen haat om die mensen totaal te vernietigen, de logica van de fascist. Testosteronbommen, grenzen dicht. Toch moeten onze belangen, toevoer van olie bijvoorbeeld, zekergesteld worden. 

Steeds weer, praat niet over kapitalisme want dan zul je het ook over fascisme moeten doen, dan wordt duidelijk waartoe die ideologie dient. Dan kom je er niet mee weg door ‘de’ islam gelijk te stellen met fascisme, zoals de Leider van een facistische beweging voortdurend pleegt te doen. Over het kapitalisme zwijgt hij, Wilders, in alle talen. Hulp hoef je dan niet meer te verlenen, ontwikkelingshulp die werkelijk die naam verdient kun je afschaffen. 

Stel als wij er niet waren geweest, een Belgische documentaire:
Black Heart, White Men, Das Leiden des Kongo…
  

LITERATUUR
David van Reybrouck: Congo – Een geschiedenis (De Bezige Bij 2019)

Afbeeldingen: Georges Manzana-Pissarro – bron

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.