Afrika en kindsoldaten

Ivoorkust
Het zal wellicht een vergeefse poging zijn een boek onder de aandacht te brengen dat juist handelt over het meest afschuwelijke dat we kinderen kunnen aandoen, ze misbruiken als soldaat. Treurig genoeg, het is een gevolg van onze wijze van leven en denken. Wij en zij… Vrije markt… Onze vrijheid… Wij geciviliseerd en zij? Het boek is van Ginny Mooy, een antropologe die zich al een aantal jaren inzet voor kinderen die een verleden hebben als soldaat.

Ter informatie nog een filmpje:

President Obama, de hoop van veel Afrikanen, had zich ferm uitgesproken tegen deze praktijken. Des te opmerkelijker dat veel van die vroegere kindsoldaten als huursoldaten terecht kwamen in het Midden-oosten en Afghanistan onder Amerikaanse vlag.


Over de kolonisatie van Afrika kom ik nog te spreken. Alvast een verwijzing naar het boek “Les damnés de la terre” van Frantz Fanon. Zie: “Afrika…”.
 
Uitgelichte foto: bron en info

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.