Maak de wereld onderdaan…

Nikolay Diulgheroff: L’Uomo Razionale (1928)
Een christelijke boodschap die de kern van het handelen van de Westerse, van oorsprong Europese mens is. Ze werd en wordt letterlijk opgevat en ze drukt zich dagelijks uit in onze houding t.o.v. de wereld. We roven ze leeg, we beschouwen andere volkeren als horig. De schrijfster Fatou Diome vatte het op de Franse TV heel precies samen: “Overal waar een blanke een voet aan de grond zet, beschouwt hij het als zijn eigendom. Hij kan overal staan en gaan waar hij wil.”
Tegenover haar zat een Bataaf van fascistische snit, die het inmiddels tot parlementslid geschopt heeft. Was die man steeds aangepakt zoals hier te zien valt door de Nederlandse media was hij allang van het toneel verdwenen. Kijkt u maar.


Over die Bataaf had ik eerder al meer te melden. Zijn persoon staat voor de spreekwoordelijke leegheid van figuren die gediplomeerd en wel weigeren zich in welke materie dan ook te verdiepen. Veel nemen ze als natuurgegeven aan, zeer zeker ons economisch stelsel, de “vrije markt”,  die in wezen stoelt op het behalen van eigen profijt. Toch is alles waar onze samenleving op gebaseerd is door mensen geschapen, op de eerst plaats wel om het naakte overleven, dat slechts kan slagen door onderlinge samenwerking, veilig te stellen. 

Uitingen via beeld, geschrift of muziek, die ons pas feitelijk tot mens maken, zijn hier niet los van te zien. Op zijn minst houden ze ons een spiegel voor en zetten ze aan tot nadenken en dialoog. Ze zijn de tekenen van cultuur en beschaving.

Door ervaring wijs geworden hebben we instituties in het leven geroepen van justitie tot EU om het maatschappelijk verkeer te reguleren. Op die basis moeten we verder en dat betekent dat je weet dient te hebben van de geschiedenis, politiek, ruimtelijk, militair, economisch, cultureel. Wil je dat niet, sprokkel je slechts bij elkaar wat jou zoal te pas komt in jouw wereldbeeld, ben je uitsluitend ideologisch bezig. Dan probeer je in tegenspraak tot aantoonbare feiten, mislukkingen uit het verleden, je opvattingen door te zetten tot schade van iedereen. 

Zo iemand is dus deze Baudet. Zou de man zich kunnen redden als hij voor zijn naakte overleven moest knokken?
 
Desmarest
Circé (Sommeil)
Reinoud Van Mechelen, A nocte temporis (Alpha)

Uitgelicht: bron – Foto: Chicago – bron
Muziek: Diapason 2020-01

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.